Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A szigorú előírások betartása az engedély feltétele

Csak akkor kaphat engedélyt a Holcim Zrt., ha betartja azokat a szigorú előírásokat, amelyek a króm6 nevű rákkeltő nehézfém jelenlétét alacsony határérték alatt tartják – közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezeti ügyekért felelős államtitkára kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 27. 18:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy előzménye az, hogy a Jobbik szerint a Dabason cementelosztó és logisztikai központot építeni tervező Holcim Zrt. nem létező, hamis környezetvédelmi főfelügyelőségi hozzájáruló nyilatkozatot csatolt építésiengedély-kérelméhez. A Jobbik egy keddi sajtótájékoztatón ezért arra kérte Illés Zoltán környezetügyi államtitkárt, rendeljen el vizsgálatot az ügyben. Ha bebizonyosodna a közokirat-hamisítás ténye, büntetőeljárás megindítását is kezdeményezik.

Illés Zoltán közleményében azt írta, hogy a cég csak akkor kaphat engedélyt, ha betartják a króm6 mérgező nehézfémre vonatkozó szabályokat. A főfelügyelőség utasította a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az új szállítási útvonal kijelölésére – tette hozzá.

A lakosság a megnövekvő kamionforgalom, a zaj és a rezgés, valamint a kiporzás miatt alternatív útvonal kijelölését kérte. Ha a Holcim olyan útvonalat jelöl ki, ami a lakosság érdekeit nem sérti, és az elsőfokú hatóság nyomvonalvizsgálata során is megfelel, a beruházó megépítheti az utat és azt a csomópontot, ami rávezet az M5-re – jegyezte meg.

A Holcim Zrt. határozottan visszautasítja a rágalmazást – közölte a nap folyamán a Jobbik sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva a cég az MTI megkeresésére. Mint írják, a Holcim kezében van az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség által aláírt és lepecsételt határozat, melyben a főfelügyelőség néhány módosítással helybenhagyja korábbi, első fokon kiadott engedélyét. Ha a hatóság ezt érvényteleníti, a Holcim természetesen visszavonja a Dabas önkormányzatához benyújtott építésiengedély-kérelmét – szögezte le a cég. A cég közleménye szerint nem született még döntés sem a beruházásról, sem annak helyszínéről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.