A „színészkirályra” emlékeznek Veszprémben

Nyolcvanéves lenne Latinovits Zoltán szeptember 9-én; a posztumusz Kossuth-díjas színművészre, a „színészkirályra” emlékezve Latinovits 80 címmel csütörtökön emléknapot tartanak a veszprémi Petőfi Színházban.

MNO
2011. 09. 05. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Latinovits Zoltán 1971 és 1973 között játszott és rendezett a veszprémi színházban, a városban róla és féltestvéréről, Bujtor Istvánról (aki a teátrum igazgatója volt 2008–2009-ben) nevezték el a játékszínt – tájékoztatta Varga Róbert, a színház szóvivője hétfőn az MTI-t.

Csütörtökön 17 órakor Balatonszemesen koszorút helyez el a színház társulata Latinovits Zoltán sírjánál. Ezt követően Veszprémben, a Szent István Székesegyházban 19 órakor szentmisét tartanak a művész emlékére.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben 20 órakor kezdődik a születésnapi megemlékezés: megnyitják azt a kiállítást, amelyen Latinovits Zoltán képzőművészeti alkotásai – rajzai, grafikái, festményei – láthatók, és amelyeket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bocsátott a veszprémi teátrum rendelkezésére. A tárlatot Ács Piroska, a színháztörténeti múzeum igazgatója és Eperjes Károly színművész, a veszprémi színház művészeti tanácsadója nyitja meg. Felavatják Latinovits Zoltán gipszből készült fejszobrát is, Krisztiáni Sándor szobrászművész alkotását.

A színészkirály évfordulója kapcsán bemutatják A veszprémi ködszurkáló című könyvet, amely Latinovits Zoltán Veszprémben töltött éveit idézi fel; emlékezik rá akkori színészkollégái közül többek között Meszléry Judit, Cserhalmi György, Joós László színművész, valamint Valló Péter rendező, többen a színház akkori „háttérmunkásai” közül is, továbbá néhány veszprémi újságíró. A könyvet Varga Róbert írta, bemutatja Oberfrank Pál, a színház igazgatója.

Az emlékesten 20.30 órakor kezdődik az Emlékezz a röpülésre című előadás; a színház két művésze, Kéri Kitty és Szalma Tamás Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról szóló írásokból olvas fel, illetve felidézik a legendás színész házaspár gondolatait, írásait is. A színészkirály 80. születésnapján, pénteken a Petőfi Színház főbejáratánál lévő Latinovits-emléktáblánál a társulat koszorút helyez el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.