Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

A szlovákok továbbra is ellenzik a mentőcsomagot

A bajba jutott euróövezeti államok adósságát nem úgy kellene finanszírozni, hogy más térségbeli államok növelik adósságukat, az olyan országokat, amelyek költségvetési hiánnyal működnek, fel kellene menteni az európai mentőcsomagokhoz való hozzájárulás alól – mondta Iveta Radicova, Szlovákia miniszterelnöke pénteken egy, a CNBC üzleti hírcsatornának adott interjúban.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812975" target="_blank"><strong>• Németország is igent mondott az uniós támogatási alapra + Képek</strong></a>

MNO
2011. 09. 30. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi befektetői közösség egyre nagyobb aggodalommal figyeli az európai mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) módosításának szlovákiai ratifikációja körüli belpolitikai viszályt. A 17 tagú euróövezetben már 13 tagállam hagyta jóvá az euróövezeti vezetők által a július 21-i csúcson elfogadott változtatásokat. Szlovákiában azonban várhatóan csak október második felében lesz parlamenti szavazás a kérdésben, mivel egyelőre nem biztosított, hogy Radicova rendelkezik a törvénymódosítások megszavazásához szükséges többséggel.

A megállapodást leginkább ellenző koalíciós liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt frakcióvezetője, Richard Sulik szintén a CNBC-nek nyilatkozva pénteken elmondta: az euróövezetnek tartania kellene magát a „nincs mentőcsomag” uniós szabályhoz, „ehelyett folyamatosan megszegi azt”. A miniszterelnök pénteken megismételte korábbi nyilatkozatait, amely szerint a görög válság megoldása szempontjából a legkívánatosabb egy „rendezett államcsőd” lenne, amely „nem jelenti azt, hogy Görögországnak feltétlenül el kellene hagynia az euróövezetet”.

Radicova az interjúban a szigorúbb euróövezeti költségvetési szabályok bevezetése mellett állt ki, amelyek szigorú megszorításokra és reformokra köteleznék a gyengén teljesítő tagállamokat. Leszögezte ugyanakkor, hogy az adóharmonizáció Szlovákia számára nem elfogadható. Szlovákiában – Írországhoz hasonlóan – rendkívül üzletbarát, az euróövezeti átlagnál jóval alacsonyabb társasági adószintek vannak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.