A tőzsdék már az újabb recessziós időszak jeleit mutatják

Ismét a recessziós időszakokra jellemző „bear market” állapotba került a globális részvénypiac, miután egyik fő összesített árfolyamindexét több mint 20 százalékkal legutóbbi csúcsértéke alá sodorta az utóbbi napok hatalmas tőzsdei eladási hulláma.

MNO
2011. 09. 23. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FTSE indexcsalád globális részvényindex-sorozatának 2800 magas és közepes kapitalizációjú papírból válogatott reprezentatív indexe, az FTSE All-World a csütörtöki 4,5 százalékos zuhanás nyomán immár 23 százalékkal jár májusban mért, előző ciklikus csúcsa alatt.

A nem hivatalos, de általánosan elfogadott részvénypiaci meghatározás szerint – amely a tartós felfutást a bikával (bull), a hosszas lejtmenetet a medvével (bear) jelképezi – a „bear market” állapot akkor áll be, ha valamely tőzsdei részvényindex a megelőző csúcsról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt legalább 20 százalékot süllyed.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) fő részvényárfolyam-mutatója, az FTSE-100-as csütörtökön 4,7 százalékos, 246,8 pontos veszteséggel 5041,61 ponton állt meg. Az LSE tájékoztatása szerint ez volt pontban számolva az index legnagyobb napi zuhanása 2008 novembere óta.

Az 1984. január 3-án ezerpontos bázisszinten indult FTSE-100-as csütörtöki esése egyben azt is jelenti, hogy az indexben foglalt legnagyobb brit tőzsdei vállalatok összesített piaci tőkeértéke ezen az egyetlen kereskedési napon 64 milliárd fonttal (21 ezer milliárd forinttal) csökkent.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.