A várban is dolgoznak a fogva tartottak

Az egri várban is végeznek közterület-rendezési munkálatokat péntektől az egri börtönben fogva tartottak – az erről szóló keretmegállapodást Egerben írta alá a Heves Megyei Önkormányzat alelnöke és a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

MNO
2011. 09. 09. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egerben elindított Börtön a városért program részeként 2008 áprilisa óta 35 alkalommal láttak el közterület-takarítási és tereprendezési feladatokat a hevesi megyeszékhelyen a helyi börtön fogvatartottjai. Mostantól a megye által fenntartott intézmények (ilyen például a vármúzeum) területét is gondozzák az elítéltek.

Mint Gondos István, a megyegyűlés alelnöke (Fidesz) a megállapodás aláírása után elmondta: az új felállású önkormányzat a megalakulása óta arra törekszik, hogy integrálja a jól működő programokat. Számos intézmény területének gondozása komoly feladatot jelent számukra. Az egri vár esetében például nyolchektárnyi terület és négyhektárnyi várfal karbantartását, takarítását kell ellátniuk. Ezért indokolt volt a program kiszélesítése – mondta a politikus.

Juhász Attila börtönparancsnok arról szólt, hogy az elmúlt három és fél évben 70 női és 15 férfi fogvatartott vett részt a programban önkéntes alapon. A meghirdetéskor az elítéltek 98 százaléka jelentkezett a munkára, vagyis verseny folyik a feladat ellátásáért. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogvatartottak nagyfokú önértékelési válságot élnek át, és a munka, illetve az ezzel járó elismerés hozzájárul önbecsülésük erősítéséhez, így személyiségfejlesztésükhöz.

A program részeként 2010-ben országos konferenciát rendeztek Egerben valamennyi hazai büntetés-végrehajtási intézet vezetőjének részvételével. Azóta mintegy tíz intézményben kezdődött hasonló tevékenység – mondta a büntetés-végrehajtási ezredes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.