A végtörlesztésben is segítenek a takarékok

Tíz új egységgel bővült a Takarékszövetkezeti Integrációba tartozó takarékok országos fiókhálózata az elmúlt egy évben, részben új, részben más hitelintézettől átvett kirendeltségekkel – tájékoztatott a Takarékszövetkezeti Integráció csütörtökön.

MNO
2011. 09. 22. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidék legjelentősebb pénzügyi szolgáltatójának számító takarékok néhány megyeszékhelyen is erősítették jelenlétüket, ami segítheti a devizahitelüket új forinthitelből végtörlesztő ügyfelek megszerzését. Az integrált takarékszövetkezetek jelenlegi 5-6 százalékos piaci részesedésüket néhány éven belül több százalékponttal szeretnék növelni. A lakossági és a kisvállalkozói hitelezés bővítésére törekvő takarékok tíz új fiókkal gyarapították tavaly július óta a csaknem 1500 kirendeltségből álló országos hálózatukat.

Ennek a folyamatnak volt a része például az Abaúj Takarék által az integráción kívüli – felszámolás alatt lévő – Jógazda Takarékszövetkezettől a fióklánc átvétele. „Az integrációba tömörült takarékok több kisebb településen az egyetlen lakossági pénzintézetnek számítanak, ezért a fiókok fenntartásáról sokszor nem dönthetnek pusztán hatékonysági szempontok alapján” – idézi a közlemény Varga Antalt, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetőjét.

Az integrációba tartozó takarékok az ország összes térségét lefedik, régiókra bontva azonban a legtöbb, szám szerint 269 fiók az Észak-Alföldön van. A második legjobban ellátott régió pedig a Nyugat-Dunántúl 256 kirendeltséggel. A legkevesebb, mintegy 100 fiók a Budapestet és Pest megyét magában foglaló Közép-Magyarországon működik.

A legsűrűbben behálózott megye 140 egységből álló fiókhálózattal Győr-Moson-Sopron, ahol egy fiókra 3 ezer lakos jut. A kirendeltségek számát tekintve a második helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg áll 136 egységgel, ahol azonban a nagyobb lélekszám miatt 6400 helyi lakosra jut egy fiók. Az országban lévő összes, mintegy 4 ezer hitelintézeti fióknak mintegy 40 százalékával rendelkezik a takarékszövetkezeti szektor, amin belül az integráció hálózatának a részaránya háromnegyedes.

Az új fiókok nyitásánál sokat számít, hogy a várható ügyfélforgalom révén mennyire térül meg a beruházás. Ezért nem véletlen, hogy az integrációba tartozó takarékok tavaly július óta Győrött, Veszprémben, Székesfehérvárott és Kecskeméten is nyitottak új kirendeltségeket. A városi jelenlét erősítése elengedhetetlen a lakossági hitelezés érdemi bővítéséhez. Az integrációba tartozó takarékok 500-600 milliárd szabad forintforrással rendelkeznek, amely Varga Antal szerint jó alapot teremt a forintalapú jelzáloghitelezés jelentős bővítéséhez, ezen belül a hitelkiváltáshoz is.

Az 1993-ban létrehozott OTSZ-nek – azaz Takarékszövetkezeti Integrációnak – jelenleg 113 tagja van. Ez a szám a takarékok több mint 90 százalékát lefedi. A takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos lefedettséggel rendelkeznek – tartalmazza a takarékok tájékoztatása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.