A vérfürdőről is beszél majd az elnök?

Francia sajtóértesülések szerint Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön Líbiába látogat.

MNO
2011. 09. 14. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Le Monde honlapján szerdán délután az jelent meg, hogy a delegáció ellátogat egy kórházba Tripoliban, találkozik a felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács vezetőivel, majd sajtótájékoztatót tartanak. Ezt követően a két vezető Bengáziba megy tovább, ahol a Szabadság téren mondanak beszédet. A Marianne című politikai hetilap úgy tudja, hogy szerdán 160 francia rendőr indult Líbiába a francia elnöki látogatás biztosítására. A francia elnöki hivatal nem volt hajlandó kommentálni az értesüléseket, a Le Figaro pedig azt írta honlapján, hogy Sarkozy csütörtöki líbiai útja egyelőre csak egy „opció”.

A biztosítást végző rendőrök állítólag szerdán késő délután két repülőjárattal indultak Tripoliba. Azt kapták utasításba, hogy civil ruhában, fényképezőgép és mobiltelefon nélkül, golyóálló mellényt viselve utazzanak. A rendőri kötelék úgy tudja, hogy pénteken térhet haza, s egy szállodát, egy kórházat, valamint egy harmadik helyszínt kell majd Tripoliban biztosítaniuk. A Marianne-nak nyilatkozó források szerint elképzelhető egy hasonló jellegű misszió indítása Bengáziba.

A Líbia jövőjéről szeptember 1-jén Párizsban tartott értekezletet követően Sarkozy ígértet tett arra, hogy amint az Átmeneti Nemzeti Tanács átteszi székhelyét Tripoliba, el fog látogatni Líbiába. A székhelyváltás pedig a hét végén megtörtént. A Le Monde és a Le Figaro egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia tévéhíradók várhatóan fantasztikus képeket készíthetnek majd a francia elnök beszédéről Bengáziban, amely feltehetőleg arról fog szólni, hogy a Párizs és London kezdeményezésére indított nemzetközi katonai beavatkozásnak köszönhető, hogy elmaradt a Moammer Kadhafi megbukott líbiai vezető által beígért bengázi vérfürdő, s a helyiek Sarkozyt Líbia „megmentőjeként” fogadják majd. Erre pedig a hazájában népszerűtlen Sarkozynek azért van szüksége éppen csütörtökön, mert a szocialista elnökjelöltek nagyon várt, első televíziós vitájára éppen aznap este kerül sor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.