A vidéki térségek egyik kitörési pontja lehet a terület

A közvetlen támogatásokat illetően gyorsabban és hatékonyabban kellene reagálnia az Európai Uniónak a tavasz végi hasmenésjárványhoz hasonló kihívások esetén – állapították meg az uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek keddi brüsszeli találkozóján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811016" target="_blank"><strong>• Mi lesz a legrászorultabbak támogatásával?</strong></a>

MNO
2011. 09. 20. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A résztvevők az ülésen egyebek között a németországi járvány tanulságait igyekeztek levonni. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az EU első félévben soros magyar elnöksége a maga részéről mindent megtett a megfelelő uniós reakció előmozdítása érdekében. Az agrárminiszteri tanács már a magyar elnökség alatt több ízben foglalkozott ezzel a kérdéssel – emlékeztetett.

A most levont tanulságok közé tartozik a veszélytelen termékek reklámozásának gyorsítása is, valamint az, hogy az importáruk árának szabályozására dolgozzanak ki hatékonyabb módszereket. A brüsszeli találkozón foglalkoztak a miniszterek az úgynevezett biomassza (növényrészek, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok összességének) energetikai célú hasznosításával is. Czerván György felszólalásában leszögezte, hogy nem egyszerűen energetikai kérdésről van szó, mivel „a biomassza a vidék multifunkcionális fejlesztésének az egyik eszköze, a vidéki térségek egyik kitörési pontja is lehet”.

A szabályozás átalakítása során fontos cél, hogy „a mezőgazdasági és erdőgazdasági szektor, a vidéki szereplők a biomassza energetikai hasznosításának egyértelmű haszonélvezői legyenek, az energiatermelésben elérhető üzleti előnyök nagyobb hányada realizálódjon a jövedelmükben” – emlékeztetett. Fontosnak tartotta, hogy a biomassza „lehetőség szerint a keletkezési helyhez közel kerüljön felhasználásra”. „Előállítása, összegyűjtése során a hosszú távú fenntarthatóság, a környezet és természetvédelmi szempontok érvényesítése kiemelten fontos, mivel csak így biztosítható a környezeti értékeink megőrzése” – tette hozzá.

Jelezte az államtitkár azt is, hogy gazdasági, környezetvédelmi és éghajlati szempontból Magyarország nem támogatja a biomassza importját unión kívüli országokból. Erre szerinte szigorú szabályozást kell kidolgozni. Szó volt a találkozón az uniós támogatások kiegészítésére szolgáló nemzeti források alakulásával kapcsolatos, kizárólag a jövő évet érintő problémáról. Az újonnan csatlakozott országok egy részénél ugyanis a jövő évi átmeneti rendszer a jelenlegi brüsszeli tervek szerint a források csökkenéséhez vezethetne, ezért több tagállam – köztük Magyarország – változtatást szeretne elérni a számítási módszerben.

Czerván György elmondta, hogy a magyar tárca e hónap elején nyújtott be egy újabb javaslatot az átmeneti rendszer értelmezésére. Jelezte, hogy a mostani találkozón az Európai Bizottság képviselője új munkaanyag elkészítését jelentette be, és a tartalmát illetően „biztató” változásokat jelzett előre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.