A víz stratégiai szerepéről is szó esik majd a konferencián

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a héten részt vesz az ENSZ Környezetet Európának VII. Miniszteri Konferenciáján Kazahsztán fővárosában – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája kedden az MTI-t.

MNO
2011. 09. 20. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az asztanai rendezvényt szerdán Sukejev Umirzak kazah miniszterelnök-helyettes nyitja meg, majd Jan Kubis, az EGB (gazdasági bizottság) főtitkára és Achim Steiner, az UNEP (környezetvédelmi program) ügyvezető igazgatója szólal fel.

A tanácskozás a Fenntartható vízgazdálkodás és vízhez kötődő ökológiai rendszerek című plenáris ülésén Fazekas Sándor tart vitaindítót. Ebben kitér majd arra, hogy Magyarország napirendre tűzte a vizek ügyét az idén Magyarország első félévi EU-elnökségi időszakában, hogy ráirányítsa a döntéshozók figyelmét a vizek fontosságára. A szóban forgó soros elnöki erőfeszítések eredményeként az EU-miniszterek vízpolitikai EU-tanácsi következtetéseket fogadtak el. Az uniós magyar kezdeményezésben a hangsúlyt az ökoszisztéma-szemlélet elterjesztésére, a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, az alkalmazkodás lehetőségeire, a nemzetközi együttműködés fontosságára, a természeti erőforrások – kiemelten a víz – ésszerű használatára és a víz más szakmapolitikákba történő integrálásának szükségességére helyezte a magyar soros elnökség.

A Fenntartható vízgazdálkodás és a gazdaság zöldítése című plenáris ülésen Fazekas Sándor kerekasztal-beszélgetésen vesz részt. A víz, a környezet és az egészség találkozása elnevezésű tanácskozáson pedig a magyar miniszter beszédében várhatóan kiemeli majd a víz mint stratégiai fontosságú erőforrás szerepének jelentős felértékelődését, amelyet a klímaváltozás hatásai tovább erősítettek. A vízgazdálkodás, a vízminőség-védelem, az „egészséges” ökoszisztémák fenntartása, az ivóvízellátás, a mind gyakrabban előforduló vízhiányos és árvízi időszakok kezelése, a fenntartható fejlődés kulcskérdéseivé váltak, ezért egyre fontosabb a különböző érintett ágazatok, szakterületek és intézmények közötti együttműködés.

A miniszteri konferenciát számos rendezvény kíséri, többek között a Zöld híd (Green bridge) tanácskozás, amelynek díszvendége a magyar vidékfejlesztési miniszter lesz. A rendezvényt pénteken délután Karim Massimov, Kazahsztán miniszterelnöke zárja. A tervek szerint Fazekas Sándor kétoldalú tárgyalásokat folytat a helyi kormány képviselőivel – olvasható a VM közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.