Abbász beadta Palesztina ENSZ-tagfelvételi kérelmét + Képek + Videó

Átadta Mahmúd Abbász palesztin elnök péntek délután New Yorkban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet, jóllehet az Egyesült Államok vétót helyezett kilátásba a kérelem elfogadása ellen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811783" target="_blank"><strong>• Riadókészültség Izraelben: 22 ezer rendőrt mozgósítottak</strong></a>

MNO
2011. 09. 23. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abbász – előzetes közlések szerint – a főtitkárnak átadott levelében kéri, Ban Ki Mun azonnal továbbítsa a kérelmet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT). A palesztinok állami státuszukat az egyértelmű amerikai vétófenyegetés ellenére is a BT-vel kívánják elismertetni. Az ügy diplomáciai válsággal fenyeget.



Békekötésre biztatta Mahmúd Abbász palesztin elnök Izraelt az ENSZ-közgyűlésben elmondott beszédében. Abbászt nagy taps és ováció fogadta a közgyűlés üléstermében, mielőtt fellépett a szónoki emelvényre. Az elnök felszólalásában elmondta, hogy a palesztinok folytatják a békés, népi ellenállást az izraeli megszállással szemben. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a zsidó telepek bővítése egyaránt veszélybe sodorja a válság két állam (zsidó és palesztin) létrehozásán alapuló rendezését és a Palesztin Hatóság túlélését is. Abbász hangsúlyozta, hogy a palesztinok teljes jogú tagállamként való elismerése segíti a békefolyamatot, és felszólította azokat az országokat, amelyek még nem ismerték el a palesztin államiságot, hogy ezt mihamarabb tegyék meg. „Mi vagyunk az utolsó megszállt nép” – mondta felszólalásában a palesztin elnök.



A palesztinoknak az állammá válásuk előtt kell békét kötniük Izraellel – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az általános vitában elmondott beszédében. Netanjahu – aki felszólalásában a militáns iszlámot nevezte meg a legnagyobb biztonsági kockázatként – hangsúlyozta, hogy a békeszerződésnek ki kell elégítenie Izrael jogos biztonsági igényeit. Ebben az esetben „Izrael nem utolsóként, hanem elsőként üdvözölné a palesztinokat az Egyesült Nemzetek Szervezetében” – jelentette ki az izraeli kormányfő.

Palesztina ünnepel


Ünneplő tömegek gyülekeztek a palesztin nagyvárosokban azzal párhuzamosan, hogy elnökük benyújtotta az ENSZ-ben a palesztin tagfelvételi kérelmet – jelentették tudósítók. A megszállt Ciszjordánia politikai fővárosában, Rámalláhban, valamint Nábluszban, Hebronban és Jerikóban is ezrek vonulnak a központ felé ünnepi hangulatban.



Árulással vádolja Abbászt

A palesztinok nem könyörögnek a világnak államukért, amely nem jöhet létre ilyen módon – mondta Iszmáil Hanije. A Gázai övezet miniszterelnöke ezért árulással vádolja Mahmúd Abbászt, mivel meggyőződése szerint Palesztina csak úgy lehet független, ha semmilyen területet nem adnak át Izraelnek.






(Képek: Reuters)


Továbbment a kérelem

Továbbította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) pénteken a Palesztina teljes jogú ENSZ-tagállamként történő felvételét célzó kérelmet – közölte egy ENSZ-szóvivő. A kérelmet előzőleg Mahmúd Abbász palesztin elnök nyújtott át a főtitkárnak, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt.

Abbász minden nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva nyújtotta be a tagfelvételi kérelmet, bár az általa államként elismertetni remélt palesztin terület nagy részét Izrael megszállva tartja, az Egyesült Államok pedig a kérelem biztonsági tanácsi megvétózásával fenyegetőzik. A BT a várakozások szerint akár hosszú hónapokra is el fogja halasztani a szavazást a kérdésről.

(MTI, MNO, haaretz.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.