Alkotmánybíróságra viszi a Híd az állampolgársági törvényt

Az alkotmánybíróság elé viszi a tavaly módosított szlovák állampolgársági törvényt a pozsonyi négypárti kormánykoalíció részét képező Híd.

MNO
2011. 09. 09. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál Gábor, a magyar–szlovák párt parlamenti képviselője pénteken Pozsonyban közölte: a Hídnak sikerült összegyűjtenie azt a 30 aláírást, amely egy alkotmánybírósági beadványhoz szükséges. A beadványt a Híd képviselőin kívül a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) majdnem összes, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 12 képviselője, illetve Andrej Durkovsky független képviselői is támogatta. A beadványt végül is 44 parlamenti képviselő írta alá.

„Nagyon örülök, hogy elég olyan képviselő akadt, aki úgy gondolja, hogy nincs mit keresnie a szlovák jogrendben annak a törvénynek, amely alapján a magyar állampolgárságot felvevő szlovák állampolgár elveszíti eredeti állampolgárságát” – mondta újságíróknak Gál.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavalyi júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette akkori koalíció változtatta meg a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva. A sokat vitatott módosítás lényege, hogy automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A Ficóékat felváltó, Iveta Radicová vezette új kormány azonnal ígéretet tett a jogszabály megváltoztatására, de a belső koalíciós viták és véleménykülönbségek miatt ez eddig nem sikerült. A jogszabály alapján eddig több mint százan veszítették el szlovák állampolgárságukat.

A Híd a Fico-féle állampolgársági „ellentörvényt” alkotmányellenesnek és megvalósíthatatlannak tartja. A párt beadványát várhatóan a jövő héten nyújtja be a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróságnak. „A beadványban elsősorban arra mutattunk rá, hogy ez a törvény ellentétes az alkotmánnyal, sőt a nemzetközi megállapodásokkal is. Megvalósíthatatlan, és ráadásul diszkriminatív, mert két csoportra osztja a lakosságot. Azokra, akik Fico módosítása előtt probléma nélkül felvehettek egy másik állampolgárságot és ma rendelkeznek ezzel, illetve azokra, akik ezt nem tehetik meg” – fejtette ki pártja álláspontját Gál.

A mai helyzet senkinek sem jó, „mert anélkül veszi el állampolgárainktól állampolgárságukat, hogy ezt ők akarnák” – szögezte le a Híd képviselője. Kérdésre válaszolva Gál úgy vélekedett, hogy a kettős állampolgárságú határon túli magyaroknak adott választójog nem jó megoldás. „A választójog a Magyar Köztársaság adófizetőit illeti meg, tehát azokat az állampolgárokat, akik ott adót fizetnek” – mondta a képviselő.

A beadvány sikerességével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. „A Híd és a Polgári Konzervatív Párt (OKS) képviselői, valamint egyes alkotmányjogászok úgy vélik, a hatályos jogszabály alkotmányellenesen veszi el a szlovák állampolgárságot, ám több neves hazai szakértő szerint nem alkotmányellenes a törvény. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó magyarországi nemzetközi jogi szakértő így vélekedett: még ha a jogszabály ellentétes is lenne az alaptörvénnyel, a taláros testület politikai okok miatt úgysem ismeri ezt el” – írta pénteken az Új Szó pozsonyi napilap.

A Fico-féle állampolgársági törvény megváltoztatását a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a szlovákiai magyar civil szervezetek is követelik. A civilek szeptember elsején Révkomáromban nagygyűlésen követelték a szlovákiai magyarok azon jogának elismerését, hogy kettős szlovák–magyar állampolgárok lehessenek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.