Állítják, ők nem kínoztak senkit

Afgán kormánytagok cáfolták szerdán azt az ENSZ-jelentést, amely szerint az ázsiai ország biztonsági szervei megkínozták a börtöneikben lévő foglyokat.

MNO
2011. 09. 07. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ-jelentés megszellőztetésének nyomán (a dokumentum mindeddig nem került hivatalos formában nyilvánosságra) a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) leállították őrizetbe vett egyének átadását az afgán szerveknek. A jelentés szerint egyes afganisztáni börtönökben ütlegelik és elektrosokkal kínozzák az őrizeteseket.

Biszmillah Mohammadi belügyminiszter és Rahmatullah Nabi belbiztonsági főnök sérelmezte, hogy a szóban forgó jelentést, amelyből kedden idézett a BBC televízió internetes portálja, a kabuli kormány nem kapta meg. Egyúttal emlékeztettek arra, hogy korábban a világszervezet közölte az afgán hatóságokkal: a börtönök és az őrizetben tartás körülményei megfelelnek a nemzetközi emberjogi előírásoknak.

Niláb Mobaraz ENSZ-szóvivő szerdán Kabulban közölte, hogy a jelentés végső formába öntése folyamatban van. A vizsgálódás eredményét mindazonáltal már eljuttatták az afgán kormánynak. „Úgy tűnik, hogy a kifogásokat (Kabul) roppant komolyan veszi” – tette hozzá a szóvivő. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az afgán kormány egy sor intézkedést tervez a visszaélések felszámolása érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.