„Amerika erősebb, mint tíz éve”

„Amerika erősebb, mint tíz éve” – fogalmazott Obama a szeptember 11-i támadások közelgő évfordulójának alkalmából tartott beszédében – tudósít a Reuters. Az elnök szerint az al-Kaida romokban hever, a Közel-Keleten pedig új, békésebb szelek fújnak. Hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára Mark Duggant, a férfit, akinek halála okul szolgált a pusztító londoni zavargásokhoz – írja a The Guardian. Dugganról sok különféle szóbeszéd kering, a család és a többi gyászoló azonban csak a jóra emlékezett.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808969" target="_blank"><strong>• „Az amerikaiakat nem rettentik meg az ismételt fenyegetések” </strong></a>

Kovács N. László
2011. 09. 10. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reuters (reuters.com)

Katonaságunk, hírszerzésünk, honvédelmi erőink és hatóságaink fáradhatatlan munkájának köszönhetően Amerika ma erősebb, mint tíz évvel ezelőtt, ellenségünk, az al-Kaida pedig a pusztulás útját járja – fogalmazott az elnök, majd kifejtette, ez annak köszönhető, hogy az amerikaiak az elmúlt évtizedben is fáradhatatlanul tették a dolgukat. A harc azonban korántsem ért véget – figyelmeztetett. A New York-i rendőrség ezekben a percekben is hatalmas erőkkel ügyel a biztonságra, miután a hírszerző szolgálatok információi szerint egyes személyek kocsiba rejtett bombát akarnak robbantani az évfordulón. – Ellenfelünk a végsőkig elszánt, újra és újra igyekszik ártani nekünk. Éberségünk azonban, ahogy azt ezen a hétvégén is megmutatjuk, nem csökken. Mindent megteszünk polgáraink védelme érdekében, és kitartó nemzetként folytatjuk munkánkat – szögezte le az elnök.

Obama vasárnap mindhárom helyszínre ellátogat, ahol a végzetes napon támadást intéztek a nemzet ellen: a World Trade Center egykori helye és a virginiai Pentagon-épület mellett a pennsylvaniai mezőt is megtekinti majd, ahol a United 93-as repülőgépjárat a földbe zuhant. A 2001 őszi események hatásaként az Egyesült Államok két távoli, költséges és kétes értékű háborút is indított, Afganisztánban és Irakban. Az elnök ezek lezárásáról és hatásairól is beszélt. „Ellenfeleink célja az volt, hogy végtelen konfliktusba vonjanak minket, elszívva erőnket és önbizalmunkat. Az iraki beavatkozás azonban végéhez közeledik, Afganisztánból pedig hamarosan hazatérnek csapataink. A háború évtizede után eljött az itthoni munka, a nemzetépítés ideje.” Oszama bin Laden halott, a Közel-Keleten pedig új, demokratikus szelek fújnak, itt az ideje hát új módszerekkel őrizni a világ egyensúlyát – mutatott rá Obama. „Új kapcsolatokat építettünk szerte a világon. Így erősebben nézhetünk szembe azokkal a problémákkal, melyeket egyetlen nemzet sem tud egyedül megoldani. A tavaszi események pedig bebizonyították: a jövő azoké, akik építeni akarnak, nem pedig rombolni.”

Rudolph Giuliani, New York polgármestere szintén beszédet mondott szombaton. A republikánus politikus nem elégedett az amerikai készültség mértékével, és a háborúkat sem sietne annyira befejezni. „Igen, az ország biztonságosabb, mint tíz éve, de nem eléggé biztonságos. Sok munka van még hátra – fogalmazott, külön kitérve a kikötők veszélyeztetettségére és az állami szinten tapasztalható felkészületlenségre. – A kivonulást pedig nem politikai céloknak kellene meghatározniuk. Nem szabad, hogy türelmetlenség okán semmissé tegyük közel-keleti eredményeinket” – fogalmazott a politikus.

The Guardian (guardian.co.uk)

Több mint ezer fő sétált a koporsó mellett, amint az a férfi szülőházától indulva eljutott az észak-londoni templomba, Duggan végső nyughelyére. A család és közeli ismerősök mellett sokan megjelentek a környék lakosai közül, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a szerintük ártatlanul meggyilkolt férfival. „Visszautasítjuk a stigmát, amit erre a közösségre és erre a családra helyeztek – fogalmazott a szertartást vezető Nims Obunge tiszteletes is. – Megsebeztek minket, a háttérbe toltak minket, de ma mégis itt vagyunk, és azt mondjuk: Elég! Legyen vége ennek!”

A legérzelmesebb képet Duggan egyik unokatestvére festette az elhunytról. Donna Martin többek közt elmondta, Mark mindenkin igyekezett segíteni, halála előtt arról beszélt, tűzoltónak szeretne állni. „Mindig is a béke embere volt. Élete utolsó útján is a gyerekeihez tartott, és a vacsoráról érdeklődött” – közölte. A nagynéni, Karen Hall is a rendőrség által festett képet igyekezett árnyalni. „Nem volt gengszter, csak egy egyszerű fickó. Sosem lőtt volna hatósági személyre” – jelentette ki.

Az augusztus 12-i eseményeket továbbra is vizsgálja a rendőrség elleni panaszokra szakosodott kormányzati szerv. Az IPCC tájékoztatása szerint a lövöldözés helyszínén találtak egy fegyvert, mely nem a rendőrségi szabvány – a jelentések szerint Duggan ezzel lőtt az őt igazoltatókra. A család szerint azonban erre nincs bizonyíték, ráadásul úgy tudják, a gyanús lőfegyveren nem találtak ujjlenyomatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.