Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

„Andrej két napja nem alszik, fél elaludni”

Halálosan megfenyegették a májusban ötévi börtönbüntetésre ítélt ellenzéki vezetőt, Andrej Szannyikavot, felesége szerdai közlése szerint.

MNO
2011. 09. 28. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szannyikavot, Aljakszandr Lukasenko elnök legfőbb kihívóját a 2010. decemberi elnökválasztáson a választást követő tömeges zavargások szervezéséért ítélték börtönbüntetésre. „Két civil ruhás férfi figyelmeztette a rabtársait, hogy megölhetik vagy megcsonkíthatják, és legyen óvatos” – mondta Irina Halip újságíró Minszkben tartott sajtótájékoztatóján. Szannyikavot jelenleg egy mahiljovi büntetés-végrehajtó intézetben tartják fogva.

„Andrej két napja nem alszik, fél elaludni” – tette hozzá a felesége. „Lelkileg akarják megtörni, hogy kegyelmet kérjen, vagy meg akarják ölni, vagy csonkítani, hogy ne jelentsen többé fenyegetést a hatóságok számára” – állította a politikus felesége, akit májusban kétévi próbaidőre felfüggesztve szintén elítéltek az Aljakszandr Lukasenko 2010. decemberi újraválasztása elleni tiltakozás miatt.

A közel 17 éve hatalmon lévő Lukasenko tekintélyuralmi rendszere a 2010. december 19-i elnökválasztás után a választási csalások miatti tiltakozó tüntetésre nagyszabású megtorlással válaszolt, és a tiltakozók – közöttük ellenzéki vezetők – tucatjait ítélték börtönbüntetésre. A fehérorosz elnök azóta több ellenzékinek megkegyelmezett, de Dmitrij Ussz, Andrej Szannyikav és Mikalaj Sztatkevics volt elnökjelöltek továbbra is rács mögött vannak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.