Angliában nem félnek az atomtól

Dékány Lóránt
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre közelebb kerül ahhoz Nagy-Britannia, hogy körülbelül húsz év után ismét új nukleáris blokk épüljön az országban. A francia gyökerű EDF még júliusban adta be engedélykérelmét a brit nukleáris hatósághoz egy Somersetbe tervezett új atomerőművi egység építéséhez. Ugyan a beadványt az illetékes hivatal még nem hagyta jóvá, de a tervek társadalmi egyeztetése a napokban lezárult. A francia társaság úgynevezett európai nyomottvizes reaktort tervez a telephelyre. A brit nukleáris hatóság szerint várhatóan 18 hónapot vehet igénybe az EDF kérelmének elbírálása. A Somersetbe tervezett létesítmény lehet az első azon négy nukleáris blokk közül, amit az EDF építeni szeretne Nagy-Britanniában.
A brit parlament az idén hagyta jóvá azt a nemzeti energiapolitikai nyilatkozatot, amely nyolc telephelyet említett meg – köztük a francia cég által kérelmezett Hinkley Pointot – mint potenciálisan alkalmas területeket új reaktorok építéséhez, és olyan törvénytervezeteket ismertetett, amelyek megengednék a gyorsabb építési folyamatot. A nyolc telephely mindegyike már működő atomerőművek mellett, vagy azok közelében van. Mint ahogy a korábban elfogadott dokumentumban szerepel, ha 2025 előtt nem sikerül az atomerőműveket üzembe állítani, az az Egyesült Királyságban hosszú távon is a magas szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés fennmaradásához vezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.