Át kell világítaniuk a pénzt

Kötelezi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézeteket és a postát arra, hogy az átlagosan napi ötmillió forintot meghaladó készpénzforgalmat lebonyolító pénztáraikat 2017-ig UV-A/C bankjegyvizsgáló lámpákkal lássák el – derül ki az MNB honlapján megjelent dokumentumból.

MNO
2011. 09. 09. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB két rendeletet módosított az érmék és bankjegyek hamisításának megelőzése és minőségének megőrzése érdekében. Az egyik a fenti előírást tartalmazza, a másik pedig a bankjegyek és érmék feldolgozását, forgalmazását, valamint a hamisítás elleni védelem technikai feladatait szabályozza. A jegybanknak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint jelenleg a bankjegyvizsgáló gépek mellett a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata. A rendeletek elősegítik, hogy a jegybank által bevizsgált, s bankjegyvizsgáló gépekkel ellenőrzött bankjegyek aránya a készpénzforgalomban jelentősen emelkedjen 2017-ig. Az MNB várakozásai szerint ez a lépés elősegíti majd a forgalomban lévő készpénz minőségének javulását is.

A közleményben a jegybank felhívja a figyelmet: a Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű és minőségű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre és a tudatos készpénzhasználatra. Az MNB a kiskereskedők és a vendéglátósok számára az idén tavasszal írt ki pályázatot azzal a céllal, hogy segítse az UV-A/C lámpák elterjedését. A jegybank az ország 26 pontján 36 partnerrel kötött forgalmazói megállapodást, s a napokban indult a program második fázisa: a pályázat során az UV-A/C készülékek nettó árának 60 százalékával, darabonként legfeljebb 20 ezer forinttal támogatja az MNB az eszközök beszerzését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.