Az adatszolgáltatásra az internet a leggyorsabb lehetőség

Az internetes változat a leggyorsabb módszer, amivel az állampolgárok a népszámlálás során adatokat szolgáltathatnak – mondta Soós Lőrinc, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási koordinációs testületének vezetője hétfőn az MTI-nek. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/812144" target="_blank">• Keddtől péntekig viszik ki a népszámlálás kérdőíveit</a></strong>

MNO
2011. 09. 26. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetes bevallás részben kiszűri a szubjektív tényezőket, nem igényli azt, hogy a számlálóbiztos jelen legyen, így időpontot sem kell egyeztetni vele. A számlálóbiztosok október 1-jétől járják a körzeteiket, de aki azt mondja, hogy interneten tölti ki a kérdőívet, azokhoz nem mennek be a lakásba. Az internetes lehetőséggel október 1. és 16. között lehet élni, ha valaki ezt elszalasztotta, már csak az interjús kitöltés marad számára – mutatott rá. Mint mondta, egy háromtagú család lakáskérdőívét és a három személyi kérdőívet átlagos internetes tájékozottsággal – ilyenek mintegy hárommillióan vannak Magyarországon – 30-35 perc alatt ki lehet tölteni. Az internetes adatszolgáltatás másik nagy előnye, hogy rugalmas, nem kell alkalmazkodni a számlálóbiztoshoz, akkor tölti ki az ember, amikor akarja, október 1. és 16. között. Sokaknak volt már negatív élményük a különböző célból becsöngető emberekkel, ezért bizalmatlanná váltak; számukra optimális megoldás az internetes kitöltés – magyarázta Soós Lőrinc, hozzátéve: törvényben előírt kötelessége mindenkinek a népszámláláskor adatokat szolgáltatni. Felhívta a figyelmet: adatvédelmi szempontból is megbízható az internetes bevallás, és aki ezt a módszert választja, annak nem kell attól tartania, hogy bárki is visszaél azokkal az adatokkal, amelyeket megadott, ráadásul a népszámláláskor nem kell az embereknek megadniuk a nevüket.

Arról is beszélt, hogy a szeptember 27. és 30. között kézbesítendő lakáskérdőíveken egy kód szerepel, ennek segítségével lehet letölteni az internetes kérdőívet. Ha valaki ezt elhagyja, már csak a papíralapú önkitöltés vagy az interjú formában történő válaszadás marad számára. Az interneten elérhető kérdőív segítő-ellenőrző programot használ, amellyel átláthatóvá, egyszerűvé válik a rendszer. Ez kiszűrheti az oda nem illő adatokat, például azt, ha valaki egy véletlen elütés folytán azt írná, hogy 10 évesen született gyermeke. Ilyen esetben a kitöltés végén felhívja a figyelmet a hibára, javítás után pedig véglegesíteni lehet az adatokat. Az összeírás egészére vonatkozóan az internetes adatszolgáltatás melletti érvként az olcsóságot említette mint további fontos tényezőt, mert nincs élőmunka-, papír- és szállítási költség, ráadásul a hibalehetőséget is a lehető legkisebbre csökkentik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.