Az akcióprogrammal véget érhet a lánctartozások kora

Egy, a kormány által létrehozott bizottság olyan akcióprogramot dolgoz ki a lánctartozások visszaszorítására, amely több jogintézményt érint, és polgári jogi paradigmaváltást eredményez – mondta Jánosi Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közbeszerzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Közbeszerzések Tanácsa által szervezett szakmai konferencián Budapesten.

MNO
2011. 09. 08. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az égetően szükséges módosításokat a hatályba lépésig – a jövő év első napjáig – még át lehet vezetni az új törvényen – tette hozzá a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy az új szabályozás, német mintára, a gyorsan változtatandó szabályokat végrehajtási rendeletekbe utalja.

Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke – egyebek mellett – arról beszélt előadásában, hogy az ajánlatok tartalma legyen a döntő, és apró adminisztratív hiba miatt senkit ne lehessen kizárni a közbeszerzésből.

A jogalkalmazókat felkészítő rendezvényen Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke kitért arra, hogy az új törvény nem elméletekre épül, hanem a gyakorlati problémák megoldására koncentrál.

Miklóssy Ferenc javaslatot tett az új törvény végrehajtási rendeleteibe kerülő szabályokra is. Így az adminisztrációs terheket csökkentené az, ha a beadott dokumentumokat nem kellene közjegyzővel hitelesíttetni, az alvállalkozótól pedig elegendő lenne egy nyilatkozatot beadni.

Üdvözölte a kamarai alelnök azt az új szabályt, amely az ajánlatok bontása előtt kötelezővé teszi, hogy az ajánlatkérő igazolja: van elegendő pénze a beszerzésre. Ugyancsak előnyös szabály, hogy az alvállalkozók követelése nem tartozik a csődvagyonba, azokat a hitelezők előtt kell kifizetni. Javasolta még, hogy az ajánlati felhívások jogszerűségét a Közbeszerzési Tanács apparátusa ellenőrizze megjelenés előtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.