Az alkotmánybíróság előtt a szlovák állampolgársági törvény

Az alkotmánybíróság elé került szerdán a tavaly módosított és új formájában sokat bírált szlovák állampolgársági törvény. <br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/811317">Hátrányosan megkülönböztették az MKP-s vezette falvakat?</a></strong>

MNO
2011. 09. 21. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály alkotmányellenességét feltételező beadványt Gál Gábor, a Híd magyar–szlovák párt parlamenti képviselője adta át a Kassán székelő testületnek. „Abból indultunk ki, hogy az állampolgársági törvény (Robert) Fico-féle módosítása ellentétes a Szlovák Köztársaság alkotmányával és a nemzetközi egyezményekkel is. Ezt a gondolatot 44 koalíciós képviselőtársam támogatta aláírásával a Híd, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) frakciójából” – jelentette ki Gál Gábor, aki jogász, s az alkotmánybíróság előtt ő fogja képviselni a beadványt jegyző parlamenti képviselőket.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavaly júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette koalíció változtatta meg a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva. A sokat vitatott módosítás lényege, hogy automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

A Fico-kabinetet felváltó, Iveta Radicová vezette új kormány azonnal ígéretet tett a jogszabály megváltoztatására, de a belső koalíciós viták és véleménykülönbségek miatt ez eddig nem sikerült. A jogszabály alapján eddig több mint százan veszítették el szlovák állampolgárságukat.

A Fico-féle állampolgársági törvény megváltoztatását a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a szlovákiai magyar civil szervezetek is követelik. Szlovákiai magyarok szeptember elsején Révkomáromban nagygyűlésen követelték azon joguk elismerését, hogy kettős szlovák–magyar állampolgárok lehessenek.

A kettős állampolgárságért indított mozgalom petíciós bizottsága a múlt héten üdvözölte a beadványt. „Meggyőződésünk, hogy ha Gubík László nem vállalta volna nyilvánosan a magyar állampolgárság felvételét, ha ehhez nem csatlakoznak további civilek, illetve ha nem szerveztük volna meg a szeptember elsejei nagygyűlést, akkor a beadvány nem jött volna létre” – áll a bizottság közleményében.

Az MKP sajtóosztálya korábban közölte: a párt egyetért a petíciós bizottság állásfoglalásával, s elvárja a koalíciótól, hogy az alkotmánybíróság döntéséig helyezze hatályon kívül az állampolgársági „ellentörvényt”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.