Az arénában ünnepel a Quimby

Huszadik születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában ünnepli a Quimby. A népszerű alternatív zenekar a november 12-i eseményen sok régi dalt eljátszik, de Kiss Tibor frontember szerdán azt mondta, nem a múltidézés lesz a jellemző.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811215" target="_blank"><strong>• Erdélybe megy a Quimby</strong></a>

MNO
2011. 09. 21. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meghívjuk az egykori Quimby-tagokat is, de csak vendégként, mint barátokat, nem a színpadra. A húsz év alatt volt vagy 132 menedzserünk, négy-öt fúvósunk, három-négy dobosunk. Most inkább a zene színesítése lesz a cél, meg a számunkra legotthonosabb színpadi környezet” – mondta Kiss Tibor énekes-gitáros és Varga Livius ütőhangszeres-vokálos a szerdai sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a Quimby azért választotta ünneplésre a sportarénát, mert Budapesten egyszerűen nem találtak 1000-1500 főnél több néző befogadására képes más alkalmas helyet. Kiss Tibor hangsúlyozta: nem válnak arénazenekarrá, a mostani egyszeri alkalom lesz, viszont Ágh Marci látványtervező segítségével meg tudják valósítani, amit akarnak. Ennek érdekében már egy nappal korábbra, november 11-re is kibérelték a helyszínt. „Az összes nagylemezünkről játszunk majd valamit, egy 30-35 számos repertoárból dolgozunk, a legkevesebb talán az 1995-ös Jerry Can Dance-ről és az egy évvel későbbi Majom-tangóról hangzik majd el” – fejtette ki Kiss Tibor.

A sajtótájékoztató helyszíne, az egykori Tilos az Á helyén működő Zappa Café szimbolikus volt, hiszen a csapat éppen húsz évvel ezelőtt, 1991 őszén a Tilos az Á-ban játszott először Quimby néven. Az énekes elmondta, hogy azért lett ez a nevük, mert akkoriban Amerikában létezett egy Quimby című alternatív művészeti újság, ennek vezetője akkor Budapesten járt, és javasolta nekik a nevet. „Először azt gondoltuk, jó lenne a zenélésből megélni, aztán azt akartuk, ne vesszen el a frissességünk, utána meg igyekeztünk nem elszállni magunktól és a lehetőségektől” – foglalta össze röviden a húsz évet Varga Livius. Megjegyezte, hogy a Sziget fesztivál óta alkotóműhelybe vonultak, hogy „megfejtsék ezt a két évtizedet”.

A jövőről egyelőre sok elképzelés van a Quimby háza táján, de az biztos, hogy a csapat november 12. után nem nagyon vállal fellépést, sőt, várhatóan 2012 első negyedévét is a „jövőképkereséssel” töltik. Addig is készül egy film a zenekarról egy korábbi, az Instantban adott koncert felvételeinek felhasználásával, és annak a fellépésnek a zenei hanganyagát is kiadják CD-n.

A Quimby eddig tizenkét lemezt készített, volt Teátrum címmel színházi sorozata, játszott Nyugat-Európában és számos hazai fesztiválon. Legsikeresebb albumuk az Ékszerelmére (1999), a Káosz Amigos (2002) és a Kilégzés (2005). A zenekar felállása 2000 óta változatlan: Kiss Tibor és Varga Livius mellett Kárpáti Dódi trombitál, Balanyi Szilárd billentyűs hangszereken játszik, Mikuli Ferenc a basszusgitáros és Gerdesits Ferenc dobol.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.