Az elemzők 6 százalék körüli növekedést várnak

A külső és belső kereslet egyaránt visszaesett, így a júliusi ipari termelés növekedése ugyan jobb lett a vártnál, de éves szinten 6 százalék körüli növekedést várnak az MTI által megkérdezett elemzők.

MNO
2011. 09. 07. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének véleménye szerint az ipari termelés enyhe gyorsulását az ipari export – ezen belül is a járműgyártás – segítette. Mivel a külső kereslet meredeken lassult az elmúlt hónapokban, a belső kereslet pedig egyelőre nem élénkül, az elemző nem vár gyorsulást. A következő hónapokban így 2-4 százalékkal nőhet az ipari termelés, azonban decemberben – a bázishatások miatt – újra két számjegyű lehet a növekedés. A külső kereslet lassulását jövőre a Mercedes gyár üzembe helyezése ellensúlyozhatja. Idén az ipari termelés 6,5 százalékkal, jövőre 7 százalékkal növekedhet.

A szerdán közölt adatok jobbak lettek a vártnál – mondta az MTI-nek Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. A havi alapú 0,8 százalékos növekedés akár impozáns is lehetne, ha nem állnának előtte a korábbi hónapok negatív számai – tette hozzá az elemző. A háttérről elmondta, hogy a németországi új ipari megrendelések júniusban jobbak lettek a vártnál, viszont a kedden közölt júliusi adatok 6-8 százalékos visszaesést mutattak. Márpedig a magyar ipar termelésének a negyedét a német piac veszi fel. Éves átlagban 6 százalékkal nőhet idén a magyar ipari termelés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.