Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az emberek buták, nem értik a liberalizmust

A Süddeutsche Zeitung beszámol egy FDP-politikus sajátos véleményéről, aki a polgárok tudatlanságával magyarázza a liberálisok gyenge választási szerepléseit. A Die Presse az osztrák nagykoalíció bénultságának hétterét elemzi.

2011. 09. 28. 9:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Thomas Prior és Oliver Pink A bénító SPÖ–ÖVP se veled, se nélküled című cikkében foglalkozik az osztrák kormányon belüli hatalmi játszmákkal. A kormánytagok megpróbálták a közvéleményt nyugtatgatni, ugyanakkor a szocialisták és a néppárt közötti nézeteltéréseket az elmúlt időben már nem lehetett nem észrevenni. Werner Faymann (SPÖ) továbbra is az ÖVP-t gyanúsítja, hogy ők állnak a személye elleni támadások mögött. Ők voltak az állami vasút- és autópálya-fenntartó cégeknél megrendelt, az akkor még infrastruktúra minisztert népszerűsítő, reklám ízű hirdetések ügyének kirobbantói. A néppárt viszont bosszút szimatol, mert amikor Maria Fekter pénzügyminiszter egy szerencsétlen zsidó párhuzammal próbálta a bankokat védelmébe venni, akkor az SPÖ-től is gúnyos megjegyzéseket kapott.

A nagykoalíció, egy osztrák specialitás, ismét beleütközött saját határaiba. Az SPÖ–ÖVP-kabinet nagy célokkal kezdte a kormányzást, s most ismét eltérő társadalmi nézeteik miatt ülnek tevékenységük romjain. S legalábbis a nyilvánosság előtt nem kívánnak erről tudomást venni. Az tény, hogy a helyzet (még) nem olyan rossz, mint 2007–2008 között a Gusenbauer–Molterer-kormány idején.

De a teljesítmény éppen olyan harmatos: a nagy reformkérdésekben a nagykoalíció megbízható módon csődöt mond. Nem tudnak egymással kormányozni, de egymás nélkül sem. Mindez részben azzal is magyarázható, hogy a lehetséges koalíciós társak közül a Zöldek túl gyengék, a Szabadságpárt pedig képtelen a kormányzásra.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális napilap Zöldek: Az FDP-politikus szidja a választókat című cikkében tudósít a liberálisok növekvő idegességéről. A sorozatos választási vereségek negatív rekordját 1,8 százalékkal Berlinben állították fel a liberálisok. Dirk Pfeil, a hesseni PDF elnökségi tagja egészen sajátos magyarázattal szolgált pártja hanyatlásáról. Egy interjúban igenlő választ adott arra a kérdésre, a választók túl képzetlenek-e ahhoz, hogy megértsék a liberálisok üzenetét. Röviden fogalmazva, a választók tömege túl buta az FDP-hez.

Pfeil nemcsak az internetes közösség haragját vonta magára, hanem a hesseni Zöldek is felháborodásuknak adtak hangot. A frankfurti FDP-politikust azzal vádolták, a választókat bírálják ahelyett, hogy azt kérdeznék, mit üzentek ezzel az eredménnyel az FDP-nek a polgárok – fogalmazott Kai Klose, a hesseni zöldek pártigazgatója.

Pfeil konkrétan úgy fogalmazott, hogy a lakosság nagy részének hiányos a politikai képzettsége. A tömegnek nincs véleménye, s képtelen álláspontját megfogalmazni. A riporter erre visszakérdezett: „Tehát a választók túl műveletlenek, hogy megértsék az FDP üzenetét?” Pfeil válasza: „A többség esetében igen. Ezért nem leszünk soha néppárt. Liberálisnak lenni nem tömeges álláspont.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.