Az ukránok tükröznék az EU gazdaságát

Befejeződtek a tárgyalások Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodásának ügyében, amelyben fontos szerepet játszott a lengyel diplomácia – írta hétvégi számában a Rzeczpospolita.

MNO
2011. 09. 25. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő azt mondta a varsói újságnak, hogy a megállapodást idén év végéig aláírhatják. Valószínűleg decemberben, a következő Ukrajna–EU-csúcstalálkozón kerítenek erre sort. A megállapodás részét képező szabadkereskedelmi egyezmény eredményeként az ukrán gazdaság ugyanúgy fog működni, mint az Európai Unióé – írta az újság. A megállapodás politikai részében Ukrajna kötelezettséget vállal az uniós joganyag – az acquis communautaire – átvételére.

A lap megjegyezte, hogy a 2008 óta tartó tárgyalások meglehetősen vontatottan haladtak. Legutóbb Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök letartóztatása váltott ki súlyos bírálatokat több európai politikus részéről, akik úgy vélték, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök egyszerűen el akarja távolítani riválisát az útból. Ez a körülmény a társulási megállapodás létrejöttének egész folyamatát veszélybe sodorta. A lengyel diplomácia ekkor nagyon intenzíven „belevetette magát” a megállapodás megmentésébe. Bronislaw Komorowski lengyel elnök is tárgyalt Janukoviccsal, valamint közbenjárt Radoslaw Sikorski külügyminiszter is. A lengyelek Aleksander Kwasniewski volt államfő személyében különmegbízottat is küldtek Kijevbe tárgyalni Timosenko ügyében. A lengyel politikusok egyidejűleg az uniós partnereket is igyekeztek meggyőzni, hogy ne szakítsák meg a tárgyalásokat Kijevvel.

Andrij Kljujev ukrán első miniszterelnök-helyettes és Karel De Gucht uniós kereskedelmi biztos a múlt héten megállapodott a tárgyalási folyamat lezárásában, ami pénteken meg is történt. A szabadkereskedelmi egyezmény már 2012. január elsején életbe léphet, nem kell megvárni vele a társulási megállapodás ratifikációját – írta a Rzeczpospolita.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.