Az USA számára Palesztina egyszerűen nem létezik

Az Egyesült Államok hivatalosan bejelentette csütörtökön, hogy megvétózza a palesztin államiság elismerését, ha az terítékre kerül az ENSZ BT-ben.

MNO
2011. 09. 08. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok ellenzi, hogy a palesztinok megpróbálják elismertetni az államukat New Yorkban, hiszen ezt csak (az Izraellel folytatandó) tárgyalások útján nyerhetik el. Ennélfogva ha erről valamilyen szavazás lesz a Biztonsági Tanácsban, az Egyesült Államok vétóhoz folyamodik – szögezte le Victoria Nuland külügyi szóvivő.

A vétót George Mitchell volt amerikai közel-keleti különmegbízott is bizonyosra vette a washingtoni Georgetown Egyetemen tartott csütörtöki előadásában, de maga a kormányzat eddig még nem tett ilyen egyértelmű nyilatkozatot. Washington azzal érvel, hogy a palesztin fél egyoldalú lépéssel szeretne előnyhöz jutni, és ez megengedhetetlen. Nuland szóvivő szerint a próbálkozás céltalan.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője szinte azonnal reagált a washingtoni hivatalos bejelentésre. Nabil Abu Rudeina azt mondta: „elmennek a Biztonsági Tanácsba, hogy megvédjék a palesztin nép jogait és a két államra alapozott megoldás elvét”. A szóvivő szerint ők „nem akarnak problémákat az amerikai kormányzattal, de ragaszkodnak az 1967-es határokon és az izraeli betelepítések leállításán alapuló tárgyalásokhoz”. Rudeina ezzel Barack Obama amerikai elnök nyilvánosan hangoztatott álláspontjára célzott, amelyet Izrael elutasít.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.