Bemutatkoznak a zalai különlegességek

Pénteken és szombaton a kanizsai bor- és dödöllefesztivál várja remek programokkal az odalátogatókat. A település kulturális és gasztronómiai rendezvényét első alkalommal 2004-ben szervezték meg, méghozzá hagyományteremtő szándékkal – a program pedig olyannyira jól sikerült, hogy azóta minden évben megismétlik.

MN
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagykanizsai rendezvény célja már kitalálásakor is a zalai ízek és kulturális hagyományok megőrzése és ápolása. No és persze az, hogy e megmozdulással is segítsék a borfogyasztás népszerűsítését, nem utolsósorban pedig egy jó hangulatú fesztivállal gazdagítsák a várost.
Ezt segíti elő többek közt az is, hogy a fesztivál főzőversenyén évről évre egyre több csapat méri össze tudását, és készíti el két kategóriában – dödölle és tájjellegű – a finomabbnál finomabb zalai paraszti ételeket. Ezek között hemzsegnek a csak erre a tájra jellemző különlegességek, úgy mint a babos répa, a gánica, a prósza és a gombuca. E finomságok mellett a neves zalai borászok is bemutatják tudományukat, rajtuk kívül pedig évenként váltakozva más-más tájegység borait is megkóstolhatják a vendégek.
A fesztivál ideje alatt a kirakodóvásárban is körbe lehet nézni, a városnéző kisbusszal pedig Kanizsa is jobban megismerhető. A kicsik kedvéért lesznek játszóházak és bábszínház is, míg a nagyobbakat íjászbemutató is szórakoztatja. A szintén a rendezvényhez kötődő, kerékrépás (fahéjas) fagylaltkülönlegesség pedig kortól függetlenül mindenkit megörvendeztet majd.
A nedűk és finomságok megízlelésén túl kulturális programokon és vetélkedőkön is részt vehetnek az idelátogatók. Meghallgathatják például a Kanizsa bordalnoka címért küzdő, borról szóló dalokat előadó amatőr énekeseket, és megcsodálhatják a fesztiválon fellépő néptáncegyütteseket, népdalköröket, népzenészeket és világzenei együtteseket is. Szombaton fellép itt többek közt a Balkán Fanatik (este nyolckor ők adják a főkoncertet), de előttük látható lesz a Csillag citerazenekar, a Lippentős tánccsoport, a zalaapáti harmonika zenekar és az Árvácska dalkör – a napot pedig a Magton tánczenekar zárja, utcabállal. Másnap a Mobilmánia lép színpadra (fél kilenckor az ő koncertjük lesz a fő attrakció), előttük pedig hallható lesz az oromhegyesi citerazenekar és a zalaszentbalázsi Pávakör is. Fellép még a petesházi népdalkör és a Tüttő János nótaklub, s láthatók lesznek a kanizsai gólyalábasok is. Az estét a koncerteket követően tűzjáték és tűzzsonglőr-bemutató zárja.

Talonba helyezve. A bor- és dödöllefesztiválhoz társrendezvények is kapcsolódnak. Szombaton ilyen lesz a Kanizsai Autó- és Motorsport Egyesület által szervezett Zalai bor-tour, amelynek talányos elnevezése közúti tájékozódási és ügyességi autóversenyt takar. Ugyancsak a fesztiválhoz illesztve, péntektől vasárnapig tartják a városban a Nagykanizsai Bridzs Egyesület által szervezett országos bridzsversenyt.

Infó: www.kanizsaikultura.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.