Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Beszedhető az idén elvárt plusz 40 milliárdos adóbevétel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) várakozásai szerint beszedhető az idén elvárt plusz 40 milliárdos adóbevétel, s várható az is, hogy a mintegy 250 milliárdra becsült, az európai döntés alapján visszafizetendő általános forgalmi adó egy része szintén visszakerül a költségvetésbe – közölte pénteken az adóhatóság elnökhelyettese Pécsett, a Magyar Közgazdasági Társaság 49. vándorgyűlésén.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/813031" target="_blank"><strong>• Járai Zsigmond: Elérhetőek a jövő évi költségvetési célok</strong></a>

MNO
2011. 09. 30. 9:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Árpád az ellenőrzési szekcióban tartott előadása keretében beszélt arról, hogy a végrehajtások révén beszedhető a 40 milliárdos pluszbevétel. Utalt rá, hogy „a meg nem fizetettségi szabály” eltörlésével a közgazdászok számítása szerint mintegy 250 milliárd forintot kell kiutalnia az adóhivatalnak, de ez valószínűleg kisebb összeg lesz, mert egy része visszakerül a költségvetésbe. Hozzátette, a revizorok kiemelten foglalkoznak majd a visszautalási igények ellenőrzésével.

Az adóhivatal elnökhelyettese elmondta, a NAV szolgáltatói tevékenysége keretében a múlt évben több mint 1,7 millió ügyfélmegkeresésre válaszoltak munkatársai. Hozzátette, hogy az ellenőrzés is segítheti az adózókat, de ebben sokszor nehézségeket okoz, hogy a vállalkozások természetesen a saját érdekeiket védik. Kitért arra is, hogy jelenleg évente mintegy 250 ezer vizsgálatot végez a NAV, de miután a hatóság csupán 3200 revizorral rendelkezik, ezért szükség van egy olyan kiválasztási rendszerre, ami minél eredményesebb fellépést hoz.

Elmondta, az adóhivatalban nagyság szerint sorolták be a vállalkozásokat tíz kategóriába, továbbá magas, közepes vagy alacsony kockázatú sorokba, a 2010-es utólagos vizsgálatok alapján pedig bebizonyosodott, hogy valóban a magas kockázatú vállalkozásoknál lett a legjelentősebb a megállapított adókülönbözet.

Az elnökhelyettes elmondta, az idén az első félévben már 150 ezer vizsgálatot végeztek, az ebben az évben megállapított nettó adókülönbözet eléri a 199 milliárd forintot, a zárolások mértéke pedig már tízszerese a tavalyinak. Jellemzően az adómegállapítások 85 százaléka minden évben az áfára vonatkozik – mondta Varga Árpád.

Kifejtette, hogy ebben az esztendőben nagyjából 2500 milliárd forint áfabevételre számít a költségvetés, ami visszautalások nélkül 4400 milliárd forintra rúgna. Hangsúlyozta: tudatosítani kell, hogy ha az adóhivatal nem tudja beszedni a kivetett adót, akkor a magyar költségvetés kiadási oldala „igen nagy bajban lesz”, ez pedig nemcsak a vállalkozásokra, de a magánszemélyekre is visszahat. Reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb Magyarországon is kialakul az a kultúra, amely alapján mindenki belátja: közösen adjuk össze azt a pénzt, amit elkölthetünk.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.