Bioétel, biobor és strand

Bioételekkel, bioborokkal, kulturális programokkal és a strand nyári, teljes üzemével várják a vendégeket Hajdúszoboszlón a hétvégén, ahol már kilencedik alkalommal rendezik meg a bioétel- és borfesztivált.

MNO
2011. 09. 10. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a turisztikai főszezonnak már vége, a hagyományosan szeptember közepére időzített biofesztivál évről évre növekvő számú érdeklődőt vonz, és igazi karneváli hangulatot teremt az utószezon kezdetén.

A strand előtti Szent István parkban péntektől vasárnapig bioalapnyagokból készült ételeket kínálnak a vendégeknek, amit a tradicionális hazai borvidékek legjobb nedűivel öblíthetnek le. A környék egyébként a biogasztronómia fellegvára: Hortobágyon működik az ország legnagyobb biogazdasága, ahonnan a rackajuh, a mangalica malac, a magyar szürkemarha mellett biohalakat is szállítottak a szoboszlói fesztiválra.

Az étel persze akkor igazán bio, ha valamennyi felhasznált alapanyaga az; Hajdúszoboszlón ez sem jelenthetett gondot, ugyanis néhány kilométerre a fürdővárostól, Balmazújvárosban van az ország legnagyobb biozöldség-gazdasága.

Annak titkát, hogy mitől bio a bio, szombaton pódiumbeszélgetésen ismerhették meg a fesztivál látogatói, de nagy érdeklődés kísérte az étel és a bor kapcsolatát, a borkóstolás és a borélvezet alapjairól szóló fejtegetéseket csakúgy, mint az „intim együttlét egy pohár borral” címmel tartott eszmefuttatást, majd borkóstolót.

Czeglédi Gyula, a Hungarospa Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója – utalva az idei biofesztivál szlogenjére, miszerint „egészség és bor, e kettő is összeforr” – az MTI tudósítójának elmondta: a fesztivál idején teljes nyári üzemben működtetik a strandot, az akvaparkot, a gyógy- és a fedett élményfürdőt.

A júliusi hűvös idő ellenére ebben a szezonban több mint egymillióan keresték fel a fürdőt. A mostani meleg hétvége is igazi nyarat idéz – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.