Biogázgyár épül Székelyföldön

Zöldmezős beruházással bioetanol- és biogázgyárat építenek a székelyföldi Gyergyóremetén. A Technical Trade Kft. üzemépítése révén közvetlenül és közvetve több száz ember kap majd munkát a környéken – írja az Új Szó című bukaresti napilap az internetes oldalán.

MNO
2011. 09. 21. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat és fél millió euró (1,88 milliárd forint) értékű befektetés közel felét, hárommillió eurót vissza nem térítendő támogatás formájában a román mezőgazdasági minisztérium fizeti. Az erről szóló megállapodást ma, szeptember 21-én írják alá Gyergyóremetén.

A termelés várhatóan egy év múlva, 2012 őszén, de legkésőbb 2013 tavaszán indulna, a létesítmény kivitelezési munkálataitól és az építkezést befolyásoló időjárástól függően. A vidéken megtermelt mezőgazdasági terményekből előállított bioetanolt az értékesítők révén Romániában és az uniós piacon egyaránt forgalmazzák majd. Az üzem alkalmas lesz burgonya, cukorrépa, gabonafélék és kukorica feldolgozására is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.