Bizakodó az Európai Bizottság

Bízik az Európai Bizottság abban, hogy az euróövezet minden országa ratifikálja azt a megállapodást, amely új formában hozza létre a nehéz pénzügyi helyzetbe került eurózónatagok segítésére hivatott uniós pénzügyi alapot (EFSF).

MNO
2011. 09. 13. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Amadeu Altafaj Tardio szóvivő jelentette ki kedden Brüsszelben, a bizottság sajtótájékoztatóján, arra a kérdésre válaszolva, hogy úgy tűnik, Szlovákiának nehézségei vannak a megállapodás megerősítésével kapcsolatban. Külön felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy minden érintett ország a július 21-i csúcstalálkozón elhatározott formájában és gyorsan ratifikálja a megállapodást. Iveta Radicová szlovák miniszterelnök még hétfőn is azt közölte, hogy a szlovák kormánykoalíció sem egységes a kérdésben.

Altafaj Tardio hangoztatta, hogy a megállapodás jóváhagyása minden ország belügye, Brüsszel abba nem kíván beleavatkozni. Hozzátette: a bizottság álláspontja szerint valamennyi euróövezeti ország önös érdeke is, hogy a közösen elhatározott formában működjön a stabilitási mechanizmus. A tavalyi döntéssel létrehozott EFSF szükség esetén összesen közel félmilliárd eurót mozgósíthat majd a nehéz helyzetbe került országok támogatására. Az euróövezeti országok állam- és kormányfői júliusban arról döntöttek, hogy működését a korábban elhatározottakhoz képest még rugalmasabbá teszik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.