Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Biztonságot nyújtanának a termelőknek

A kialakítandó új uniós közös agrárpolitikában (KAP) fontos szerepet kell kapnia az áringadozások kezelésének és egy új piaci biztonsági háló kialakításának – szorgalmazta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon (OMÉK) rendezett szakmai konferencián.

MNO
2011. 09. 28. 17:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eszmecserén a szakemberek az unió leendő közös agrárpolitikájának kialakításáról mondták el véleményüket. A miniszter előadásában kitért arra, hogy a mezőgazdaság a különféle gazdasági ágak közül a leginkább kiszolgáltatott a természeti és egyes társadalmi folyamatoknak. Ezért a mezőgazdasági tevékenységet igen sokféle és jelentős mértékű kockázat nehezíti. A legfontosabbak között megemlítette a biológiaiakat, a természetieket, valamint a globális ármozgásokból és egyéb piaci folyamatokból adódó kockázatokat.

Utalt arra, hogy az Európai Unióban a biológiai és természeti kockázatok kezelésére már ma is léteznek eszközök. Az úgynevezett kárenyhítési rendszereket a tagállamok maguk működtetik, így van ez Magyarországon is – tette hozzá. Ezeknek a kockázatoknak a kezeléséhez az unió biztosítási díjtámogatást, illetve segélyalapokat működtet még. A piaci kockázatok egy részét a közös agrárpolitika piaci intézkedései hivatottak kezelni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években megfigyelhető szélsőséges áringadozásokkal szemben viszont egy új megközelítésre van szükség. Jelezte: az unió bizottsága ezért – bátorítva a magyar elnökség által megfogalmazott következtetésektől is – olyan mezőgazdasági jövedelemstabilizációs rendszerre tesz javaslatot, amely kifejezetten az árkockázatokkal szemben nyújt majd védelmet. (Ez a javaslat várhatóan még októberben nyilvánosságra kerül, miután a bizottság hozzáférhetővé teszi azokat az elképzeléseket, amelyek az új közös agrárpolitika alappilléreit jelentik majd 2014 után.)

A miniszter szerint a jövőben a KAP szabályozásán keresztül is indokolt lenne arra törekedni, hogy az emberek alapvető életszükségleteit jellemző termékeknél ne alakulhassanak ki az elmúlt években megfigyelhető pénzügyi buborékok és összeomlások. Ezek gazdasági hatásai ugyanis olyan előre nem kiszámítható kockázatokat hordoznak, amelyek legtöbb esetben nem vállalhatók.

A miniszter beszélt arról is, hogy egy olyan, a piaci zavarok elhárításában szerepet játszó piaci biztonsági háló kialakítására van szükség, amely megfelelő biztonságot nyújt a termelőknek az egyre gyakoribb jelentős áringadozások esetén. Jelezte, tudomása szerint az unió bizottsága egy kanadai típusú modellt tart leginkább elképzelhetőnek. (Ennek az a lényege, hogy az állam próbálja a mezőgazdasági termelőket megóvni a szélsőséges áringadozásoktól egy ötéves adatokon alapuló, előzőleg megállapított referenciahaszon-szinten.)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.