Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Bojkottálnák a választásokat

Választási bojkottal fenyegetőzik a legnagyobb egyiptomi iszlám szervezet, a Muzulmán Testvériség, illetve további 59 párt és politikai mozgalom, amennyiben az országot átmenetileg irányító katonai tanács három napon belül nem módosítja a választási törvényt.

MNO
2011. 09. 29. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási szövetségbe tömörült szervezetek szerda este kiadott közös közleményükben felszólították a katonai tanácsot, vasárnapig úgy módosítsa a választási törvényt, hogy az összes parlamenti mandátum feltölthető legyen a pártlistákról. Gyakorlatilag azt akarják ezzel megakadályozni, hogy Hoszni Mubarak lemondatott elnök betiltott pártjának egykori tagjai és támogatói egyéni körzetekből bejussanak a parlamentbe a november 28-ra kitűzött parlamenti választáson.

„Bojkottálni fogjuk a választásokat, ha vasárnapig nem adnak kedvező választ a követeléseinkre” – szögezte le az egyik párt elnöke. A jelenlegi választási törvény úgy szól, hogy a parlament alsó- és felsőházában a mandátumok kétharmada pártlistás szavazás révén kerül elosztásra, a többi pedig egyéni körzetekben elnyert szavazatok alapján.

A katonai tanács kedden döntött arról, hogy november 28-án kezdődnek meg az első parlamenti választások a Mubarak-korszak után. Az alsóházi választásokat három szakaszban, több hét alatt bonyolítják le. A felsőházi választás január 29-én kezdődik. A „népgyűlés” létszáma 504-ről 498-ra, a „súra”, vagyis a szenátus létszáma 390-ről 270-re csökken. A parlament fogja megfogalmazni az ország új alaptörvényét.

Az elnökválasztás időpontját még nem tűzte ki a katonai tanács, amely az ígérete szerint akkor adja át a teljes hatalmat a civil szférának, ha Egyiptomnak már lesz demokratikusan megválasztott államfője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.