Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Börtönviseltek nem lehetnek a párt tagjai

A mianmari kormány kész együttműködni a demokráciapárti ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji betiltott pártjával, ha a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) hivatalosan visszatér a politikai színtérre – közölte pénteken az egyik miniszter, miután a Nobel-békedíjas pártvezetővel tárgyalt.

MNO
2011. 09. 30. 15:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha az NLD törvényesen bejegyezteti magát, örömmel együtt dolgozunk vele” – mondta Aung Kji munkaügyi miniszter Szú Kjinek, aki közölte, hogy az NLD bejegyeztetésének a kérdését meg kell vitatnia a párt legfelsőbb szintű illetékeseivel. A tárcavezető már korábban is folytatott tapogatózó jellegű tárgyalásokat az ellenzék vezéralakjával a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről, július óta most harmadszor konzultáltak egymással.

Az NLD-t tavaly májusban oszlatták fel hivatalosan, miután bejelentette, hogy bojkottálni fogja a novemberi parlamenti választásokat, amelyeket igazságtalannak tart. A mianmari választási törvény értelmében az indulni kívánó pártoknak ki kell zárniuk soraikból a börtönviselt embereket. Így Szú Kji pártja csak akkor vehetett volna részt a voksoláson, ha kizárja vezetőjét.

A tömörülés ezért arra szólította fel az ország lakosságát, hogy bojkottálja a húsz év után először megtartott választásokat, amelyek nemzetközi értékelések szerint sem szabadnak, sem méltányosnak nem voltak nevezhetők. A voksoláson komoly ellenfél hiányában a junta által létrehozott párt, a Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja a mandátumok hozzávetőleg 80 százalékát szerezte meg.

Thein Szein mianmari államfő egyik vezető tanácsadója nemrégiben az AFP hírügynökségnek jelezte, hogy felülvizsgálhatják azt a törvényt, amely értelmében börtönviseltek nem lehetnek párt tagjai. Ha ez megtörténne, lehetővé válna az NLD visszatérése a politikába.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.