Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

„Boszorkányszombatot” is rendeznek Nyíregyházán

Amnesztiahéttel, ingyenes beiratkozással, vetélkedővel egybekötött irodalmi sétával, illetve a „pincétől a padlásig” tartó könyvtárbejárással várja az érdeklődőket október 3. és 9. között az Őszi könyvtári napokon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár.

MNO
2011. 09. 28. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az először 1995-ben megrendezett könyvtári napokat az első években inkább a szakma számára szervezték, a későbbiekben viszont egyre inkább teret kapott az elképzelés, miszerint a könyvtáraknak intenzívebben kell fordulniuk az olvasók felé – idézte fel a rendezvény történetét Vraukóné Lukács Ilona, az intézmény igazgatóhelyettese az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztató után az MTI-nek. Közlése szerint a cél olyan, olvasást és a könyvtárat népszerűsítő kampányok megszervezése volt, amelyek az évek során tovább fejleszthetőek és tartalmas kikapcsolódást nyújtanak az olvasók számára.

A megyei könyvtárban korábban baba, tini, nagyi és családi programok zajlottak, ebben az esztendőben pedig minden eddigi sikeres kezdeményezést felhasználva tervezték meg a könyvtári napok egyhetes rendezvénysorozatát. A már megszokott amnesztiahét keretében például szankció nélkül hozhatják vissza a maguknál felejtett, kikölcsönzött könyveket az olvasók, de ingyenes beiratkozást egyaránt biztosítanak a könyvtárban. Az igazgatóhelyettes ennek kapcsán elmondta: meghirdetik a tavaly nagy sikert aratott akciót, amelyben ha egy család vagy egy nyugdíjasklub minden tagja egyszerre iratkozik be a könyvtárba, akkor a következő évben is ingyen vehetik igénybe az intézmény szolgáltatásait.

A programok emellett számtalan kiállítással várják az érdeklődőket. Az első olvasójegyem címmel a három év alatti, beiratkozott „olvasók” és a jegyeikről készült közös fotók láthatók. Könyvtári ereklyék mellett a minikönyvekből és a digitális tartalmak használatához és olvasásához használatos eszközökből is készül egy tárlat: utóbbival a könyvtár munkatársai a digitalizálás, az adatbázis-kezelés, illetve honlap- és blogszerkesztés praktikáit mutatják meg a közönségnek.

A rendezvény ideje alatt mindennap szerveznek bemutató körutakat, amelyeken a pincétől a padlásig fel lehet fedezni a könyvtárat. Folytatódik a könyvajánló program, valamint filmvetítésen ismerkedhetnek meg a látogatók a város könyvszerető lakóival – mondta Vraukóné Lukács Ilona. Visszatérő rendezvényként említette az igazgatóhelyettes a gyerekek számára indított zenés játszóházat és a családoknak kitalált vetélkedőket. Szombaton rendkívüli nyitva tartással „boszorkányszombatot” rendeznek: a zumba mellett a zeneiskolák növendékei adnak műsort, a beiratkozott olvasók pedig akár jósoltathatnak is maguknak ezen az estén. Vasárnap adják át a „könyvfalók” díjait, de elismerésben részesül a legrégebbi és legidősebb olvasó is.

Az Őszi könyvtári napok további, nyíregyházi eseményeként irodalmi sétát és könyv-örökbefogadást szerveznek: idén például a Nyírvidék folyóirat egyes lapszámait fogadhatják örökbe az érdeklődők, akik némi anyagi támogatással a híres helyi lap régi példányainak digitalizálási költségeihez járulhatnak hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.