Bulgáriába látogat Schmitt Pál

Schmitt Pál köztársasági elnök Bulgáriában tesz hivatalos látogatást szeptember 7–9. között, útjára felesége, Schmittné Makray Katalin asszony is elkíséri.

MNO
2011. 09. 06. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatása szerint a magyar államfő Georgi Parvanov, a Bolgár Köztársaság elnökének meghívására érkezik Szófiába. Schmitt Pállal tart egy népesebb üzletember-delegáció is, amely részt vesz a Bolgár Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett üzleti fórumon, ahol mindkét államfő felszólal – fejtette ki a KEH külügyi hivatalvezetője az MTI-nek.

Vajna Márton hangsúlyozta: Bulgária Magyarország kiemelt gazdasági partnere a térségben, ezért az államfő kiemelten fontosnak tartja a két ország közti kapcsolatok erősödését, vállalataik üzleti lehetőségeinek bővítését.

Schmitt Pál csütörtökön találkozik Georgi Parvanov köztársasági elnökkel, majd a bolgár nemzetgyűlés elnökével, Cecka Cacseva asszonnyal folytat megbeszélést. A hivatalos tárgyalások főbb témái között szerepel a közép-európai együttműködés erősítése, a magyar EU-elnökség térséget érintő eredményeinek továbbvitele, valamint a bolgár schengeni csatlakozás elősegítése – fejtette ki a hivatalvezető.

A magyar államfő emellett még szerdán Elnöki Érdemérmet ad át Sztefka Hruszanova műfordítónak és Margarita Sztilijanovának, a sumeni Kossuth múzeum nyugalmazott igazgatójának, továbbá találkozik a Bulgáriában élő magyarok képviselőivel, illetve magyar üzletemberekkel.

Schmittné Makray Katalin a három nap alatt kulturális programokon vesz részt, így ellátogat például a szófiai Magyar Kulturális Intézetbe is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.