Büntetésből éheztette nevelt gyermekeit

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények miatt a Kaposvári Városi Ügyészség vádat emelt egy 50 éves csokonyavisontai asszonnyal szemben, a nő két éven át bántalmazott négy kiskorú testvért; az ügyben a megyei főügyész külön vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a gyermekvédelmi rendszer miért nem észlelte korábban az esetet.

MNO
2011. 09. 13. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze az MTI-t kedden tájékoztatva elmondta, a vádlott 2005-ben végezte el a nevelőszülői tanfolyamot, hogy akkori lakóhelyén, Fonyódon saját gyermeke mellett állami gondoskodásban lévő gyermekeket is nevelhessen. Siófok gyámhivatala 2008. szeptember 18-án vette átmeneti nevelésbe a négy – 1999-ben, 2000-ben, 2003-ban és 2004-ben született – testvért; a lányt és a három fiút a nőnél helyezték el.

Az ügyész közlése szerint a vádlott és a sértettek között 2009-ben romlott meg a kapcsolat. A nevelőszülő nem tudta kezelni a testvérek viselkedési problémáit, ezért rendszeresen bántalmazta, büntette őket. Előfordult, hogy a hajukat tépte, fakanállal, sodrófával verte a gyerekeket. Volt, amikor az volt a büntetése a „rosszul viselkedő” gyereknek, hogy a fejét a víz alá nyomta és hosszabb ideig ott tartotta.

2009 nyarától rendszeressé vált, hogy a vádlott a gyerekeket ételmegvonással büntette. Csak az iskolában étkeztek, hétvégeken vagy több napig büntetésből semmit sem ehettek. Az is előfordult, hogy a nevelőszülő a rábízott gyerekek jelenlétében saját gyerekével vacsorázott, az éhezőknek semmit sem adott.

A vádlott 2010 júliusában Csokonyavisontára költözött, ahol még durvábban bánt a sértettekkel, rendszeresen bántalmazta, ételmegvonással és a házból való kizárással büntette őket.

A Kaposvári Városi Ügyészség a vádlottal szemben négyrendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és négyrendbeli, védekezésre képtelen személy ellen folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.