Chirac felmentését kéri az ügyészség

A párizsi ügyészség Jacques Chirac és a további kilenc vádlott felmentését kérte kedden a párizsi büntetőbíróságon abban a perben, amelyben a volt francia köztársasági elnököt közpénzek elsikkasztásával és hivatali visszaéléssel vádolják illegális pártfinanszírozási ügyekben.

MNO
2011. 09. 20. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összevont perben vizsgált két, hasonló jellegű ügy Chiracnak még az elnökséget megelőző, párizsi főpolgármesteri időszakára (1977–1995) nyúlik vissza: a feltételezések szerint a városházán létrehozott fiktív állásokon keresztül juttattak közpénzeket a Chirac által alapított és akkoriban általa irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt munkatársainak. Az ügyészség szerint nem állapítható meg, hogy a munkahelyek nem voltak valósak.

A vádemelést vizsgálóbírók kezdeményezték a vádhatóság ellenvetése dacára, ezért a vádat gyakorlatilag magánszemélyeknek és egy korrupcióellenes egyesületnek kell bebizonyítania a bíróság előtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.