Csak otthon érzékenyek a természetvédelemre a németek?

Németországban köztiszteletben álló iparosok állnak a súlyos természetkárosítással gyanúsított Hubertus Bt. mögött, ami a német polgárok környezetvédelmi elkötelezettségét ismerve igencsak különös.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/812004" target="_blank"><strong>• A vizsgálat is bebizonyította: súlyosan károsítják a környezetet</strong></a>

Dénes Zoltán
2011. 09. 26. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismert német gyáriparosok fémjelzik a hazai természetvédelmi előírásokat saját szája íze szerint értelmező Hubertus Bt.-t. Mint ismert, ez a cég kapta meg 1992 áprilisában a Balatonfenyves melletti nagybereki természetvédelmi területen elhelyezkedő mintegy nyolcezer hektáros területet, amelyen a vidékfejlesztési tárca, az elszámoltatási kormánybiztos és immár a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is azt állítja, hogy súlyos természetkárosítás történt. A természetvédelmi területtel kapcsolatban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter júniusban rendelt el vizsgálatot, miután május végén a Balatonfenyves melletti, különösen védett madárrezervátum vízszintje kritikus szintre csökkent. Ez veszélyeztette a láp madár- és állatvilágát.

A Magyar Állam képviseletében az Állami Vagyonügynökség, valamint a német tulajdonban lévő Braun Industrieholding 1992. április 7-én megalakították a Hubertus Agráripari Részvénytársaságot, amely később betéti társasággá alakult. 1996-ban a német tulajdonos kivásárolta a Magyar Államot, így az kivált a cégből. A cég beltagja jelenleg a Braun Agrarindustrielle Gmbh and Co. KG és a Berek Kft, míg a társaság kültagja Karl Friedrich Braun. Ma a cég törzstőkéje 4,2 milliárd forint, a saját tőke 4,6 milliárd forint. A Braun a Magyar Államtól 7725 hektárnyi területet bérel, ebből 4741 hektár szántó, gyep, erdő, vagyis mezőgazdasági tevékenységre alkalmas. A cég felügyelőbizottságának elnökét, Ludwig Georg Braunt, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének egykori elnökét, jelenlegi tiszteletbeli elnökét 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Mindez azért emelhető ki, mert szemben a német pénzügyőrökkel, akik 2004–2005 során SoKo Pannonia, majd SoKo Bunda fedőnéven kimondottan a magyar cégeket szemelve ki lehetetlenítették el ottani tevékenységüket, az itthoni hatóságok valóban a törvényességet követelik meg a Hubertus Bt.-től.

A Magyar Nemzet hétfői számában számolt be Fülöp Sándornak, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának az ügyben lefolytatott vizsgálati eredményéről. Eszerint a Hubertus emberei által irányított helyi vízi társulat súlyos természeti károkat okozott a területen. A biztos szerint egyébként az államnak kezdeményeznie kellene a szerződés felbontását, mert az több okból is semmisnek tekinthető. A cég 99 évre kapta bérbe a területet hektáronkénti 80 forintért. A közel nyolcezer hektáros terület jelentős részét közben nem is saját maga gondozza, hanem más gazdálkodókkal művelteti meg, vagyis alhaszonbérletbe adják. Ezt a hatályos földtörvény tiltja. Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos szerint a megállapodásban szereplő hátrányos feltételek miatt az államot 7-8 milliárd forintos kár érhette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.