„Csavart hadművelet” miatt gyenge a forint

A Fed hosszú távú kötvényhozam-csökkentő művelete jelentős dollárerősödést vont maga után, a kockázatkerülés fokozódott, az euró és a térségbeli devizák gyengültek.

MNO
2011. 09. 22. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurót röviddel hét óra után 294,00 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben csütörtök reggel. Szerdán délután 289,37 forinton állt a jegyzés, nap közben a legerősebb euróárfolyam 293,62 forint volt. A csütörtök reggeli euróárfolyamra 2009 áprilisában volt utoljára példa.

A svájci frank jegyzése csütörtök reggel 240,45 forint, szemben a szerda délutáni 236,07 forinttal. Szerdán a legerősebb svájcifrankárfolyam 240,62 forint volt.

A dollárt 216,98 forinton jegyzik a szerda délutáni 211,47 forint után. Szerdán 215,23 forinton érte el a dollár aznapi legerősebb árfolyamát. A csütörtökivel közel megegyező árfolyamon a dollárt utoljára az idén január elején jegyezték.

A japán jen jegyzése 2,8269 forint a szerda délutáni 2,7675 forint után. Szerdán 2,8200 forint volt a legerősebb jenjegyzés. A jen csütörtökön 2,8324 forinton érte el új rekordját.

A dollár héthavi csúcsra erősödött csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben. A Fed kétnapos monetáris tanácsülését követően a gazdaságot fenyegető „számottevő negatív kockázatokkal” indokolta a hosszú lejáratú államkötvények hozamát csökkenteni hivatott portfólióátalakítási programját. A piacok által „Csavar hadműveletnek” (Operation Twist) nevezett műveletben a Fed a hosszabb távú állampapírok hozamait kívánja csökkenteni a jelzálogpiaci és vállalati kamatszintek mérséklése érdekében. A Fed hosszabb lejáratú papírokat vásárol a rövidebb lejáratú papírok eladásából befolyt összeggel.

A „Fed-csavar” maga nem érte váratlanul a piacokat, de a gazdasági kilátásokról alkotott borús kép kockázatkerülési hullámot indított el a nemzetközi piacokon, jelentős gyengülést idézve elő a kockázatosabb befektetési eszköznek tekintett devizák körében, gyengítve az euróövezeti stabilitási aggodalmakkal egyébként is terhelt eurót. Az eurót csütörtök kora reggel 1,3550 dollár környékén jegyezték a szerda késő délután jellemző 1,3750-es árfolyamszint után. Az euró a jennel szemben tízéves mélypontra esett a jen hagyományosan betöltött befektetési menedék szerepének köszönhetően, ami forintban is rekordra emelte a jen árfolyamát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.