Csíkmák, dübbencs és meseleves is várja az érdeklődőket

Csíkmák, pandúrgulyás, dübbencs és meseleves is készül a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai show-n, amelyet szombaton rendeznek meg a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdő múzeumfalujában.

MNO
2011. 09. 07. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páll István, a skanzen igazgatója szerdán elmondta az MTI-nek, hogy három ország főzőcsapatai 35 helyszínen 80 féle étellel várják a kóstolásra vállalkozó ínyenceket. A menülista még ezután válik véglegessé, de az már biztos, hogy olyan ételkuriózumok is készülnek majd, mint a csíkmák, a pandúrgulyás vagy a dübbencs.

Az egynapos ételshow díszvendége a partiumi Érmellék szakácscsapata lesz: az erdélyi séfek megfőzik az érkörtvélyesi hírességet, a meselevest is. A messze földön híres sásfonásos bútordarabokból is hoznak magukkal egy kiállításra valót – a különös tárlat a múzeumfalu kiállítóházában lesz majd látható.

A skanzen intézményvezetőjének tájékoztatása szerint az előzetes igények alapján több mint nyolcvan főző-sütő sátort építenek fel a múzeum munkatársai a rendezvényre, ahol hagyományos sparhelten, kemencében, gáztűzhelyen vagy szabadtűzön rotyog majd a gyomorba való. Az ínyencek kóstolójeggyel kereshetik fel a sátrakat, és akár minden ételt megkóstolhatnak az elkészítettek közül. A nem mindennapi főzőcskének tétje is lesz, a közönségdíjat az a szakácsgárda kapja, amelyik a legtöbb kóstolói szavazatot gyűjti össze.

A skanzen faluközpontjában felállított sátrakban agráripari termékek ízlelésére is lesz lehetőség, így a penyigeiek híres aszalt szilváját, a tarpaiak szilva-, meggy- és más gyümölcsből készült pálinkáját kínálják. Ott lesz a termékek között a nyírségi akácméz és a különböző befőttek garmadája is.

Bár a rendezvény elsősorban az evésről szól, nem mindegy, hogy milyen módon történik a lakmározás – hangsúlyozta Páll István. Ezért lesz érdekes színfoltja a programnak a Slow Food Mozgalom (komótos étkezés) magyarországi követőinek országos találkozója, de a rendezvény keretében tartják ülésüket a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, valamint a Szabadtűzön Főzők és Sütők Lovagrendje tagjai is.

És aki a kóstolás után otthon is el akarja készíteni a Kóstolja meg Magyarországot! ételkülönlegességeit, annak a résztvevők receptjeiből készülő, az ételshow napján kiadásra kerülő szakácskönyv ad útmutatást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.