Csődközelben a gyár, védelmet kértek

Csődvédelmet kért a Saab – jelentette be szerdán a holland tulajdonos, miután a második negyedévben tovább nőttek a cég veszteségei.

MNO
2011. 09. 07. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tulajdonos holland Swedish Automobile már augusztus elején azt közölte: fennáll a veszélye annak, hogy végleg kifogynak a pénzből. A Swedish Automobile – korábbi nevén Spyker – 152 millió euró veszteséget könyvelt el a második negyedévben az egy évvel korábbi 60 millió eurós deficittel szemben. A bevétel 102 millió euróra csökkent 198 millióról, miután a második negyedévben pénzhiány miatt hosszasan állt a gyártás. A társaság nettó adóssága 284 millió euróra nőtt június végén, a március végi 209 millióról. Ezzel együtt az év első hat hónapjában sikerült több autót eladni: a nagykereskedelemben 12 ezret, márkakereskedőkön keresztül 15 ezret, ami egy évre vetítve 26 és 44 százalékos növekedés.

A tulajdonos, számos sikertelen próbálkozás után, két kínai céggel – a Pang Da Automobile Trade és a Zhejiang Youngman Lotus Automobile nevű vállalattal – tudott olyan megállapodást kötni, amely legalább középtávon biztosítja a Saab fennmaradását. Ehhez azonban még szükség van a kínai és az európai hatóságok engedélyére, így a rövid távú finanszírozás – elsősorban a bérek kifizetése – állandó gond maradt a Saab számára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.