Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Csökkent a lakosság devizahitel-tartozása, nőtt a megtakarítása

Augusztusban a háztartások – az előző hónaphoz hasonlóan – forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/813172" target="_blank"><strong>• Az MNB adatai bőséges második negyedéves többletet mutatnak</strong></a>

MNO
2011. 09. 30. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek eredőjeként a háztartások hitelállománya csökkent, betétállományuk viszont nőtt, mert a forintbetétek növekedése meghaladta a devizabetét-állomány csökkenését – közölte a hitelintézetek összevont mérlegének alakulása alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 31,9 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 10,5 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 42,4 milliárd forinttal csökkent.

A lakosság betétállománya 59 milliárd forinttal nőtt augusztusban, 86,4 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 27,3 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás eredőjeként. Az adósságcsökkenés és betétnövelés eredményeként a lakosság nettó megtakarítása így csaknem 91 milliárd forinttal nőtt augusztusban.

Nettó törlesztők

A nem pénzügyi vállalatok forintban és devizában egyaránt nettó törlesztők voltak. A vállalati forintbetétek az előző hónaphoz képest emelkedtek, míg devizában több betétet vontak ki a cégek, mint amennyit elhelyeztek, ám a csökkenés elmaradt a forintban eszközölt növekedéstől, így a teljes vállalati betétállomány nőtt.

A vállalatok hitelállománya összességében 9,2 milliárd forinttal csökkent. Forinthiteleik állománya 1,5 milliárd forinttal, devizahiteleik állománya 9,2 milliárd forinttal mérséklődött, míg az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya 1,5 milliárd forinttal nőtt. A vállalatok betétállománya 50,6 milliárd forinttal nőtt, forintban 89,5 milliárd forintot helyeztek betétbe, és 38,8 milliárd forint devizabetétet vontak ki.

Több a hitel, mint a betét

Augusztus végén a háztartásoknak forintban számolva összesen 998 milliárddal több hitelük volt, mint a 7490 milliárd forintnyi betétjük. Ezen belül a forintban lekötött betétállomány 3450 milliárddal meghaladja a 2909 milliárd forint hitelállományt, miközben a devizahitel-állomány – ugyancsak forintban számolva – 4448 milliárddal több, mint az 1131 milliárdnyi betétállomány. A külföldi kötelezettségek állománya júliusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 27,4 százalékát tette ki.

Ugyancsak pénteken tette közzé az MNB a háztartási és nem pénzügyi vállalatok kamatlábainak augusztusi alakulását. Eszerint augusztusban a háztartások által felvett új lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség-mutatói kismértékben, 0,09 százalékkal 10,4 százalékra csökkentek. A lakáscélú forinthitelek új szerződéses állománya augusztusban 19,38 milliárd forintra nőtt a júliusi 18,1 milliárdról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.