Csökkenti hiányát Ukrajna

Ukrajna a GDP 2,5 százalékára csökkenti államháztartási hiányát jövőre az idei 3,5 százalékról az IMF-fel kötött 15 milliárd dolláros hitelmegállapodás értelmében – közölte az ukrán pénzügyminiszter csütörtökön.

MNO
2011. 09. 22. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyir Jarosenko azt mondta, hogy a jövő évi költségvetési terv 5 százalékos gazdaságnövekedéssel számol az idei 4,7 százalék után. Február óta nem járt IMF-küldöttség Kijevben, és Max Alier, az IMF országképviselője május közepén azt mondta, hogy ez mindaddig nem is várható, amíg a beígért reformokat nem hajtják végre. Az IMF márciusban állította le a tavaly júliusban indított 15 milliárd dolláros ukrán programját, mert az ország kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a nők nyugdíjkorhatárának 55 évről 60 évre történő felemelését és a lakossági gázár 50 százalékos emelését.

Miután a kormány nem hajtotta végre a beígért nyugdíjreformot és a gázár emelését, az IMF márciusban leállította a program 1,6 milliárd dolláros esedékes részletének átutalását és azóta sem folyósított. A kormány végül is részben beadta derekát, a parlament elé terjesztette nyugdíjreform tervezetét, amit a törvényhozás már jóváhagyott júliusban. A kijevi kormány nemrég ígéretet tett arra, hogy hamarosan megoldja a gázár kérdését is. Az IMF szakértői – egy közelmúltban történt bejelentés szerint – október második felében utaznak Kijevbe, hogy megvitassák a hitelprogram újraindításának feltételeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.