De mi a jobb?

Az euróövezeti országok politikai és pénzügyi együttműködésének szorosabbá tételével létrehozott kétsebességes Európa tűnik az euró megmentése egyetlen lehetőségének Marek Belka, a lengyel jegybank kormányzója szerint.

MNO
2011. 09. 23. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyáltalán nem rajongok a kétsebességes Európa gondolatáért, sokkal jobban szeretném, ha Európa egységes ütemben haladna előre. De mi a jobb? Egy kétsebességes Európa, vagy egy semmilyen sebességgel sem haladó, majd összeomló Európa?” – fogalmazott Marek Belka a lengyel PAP hírügynökségnek adott interjúban.

„Ha az euróövezet megmentésére ma a legjobb megoldásnak a költségvetési, sőt talán a politikai integráció fokozása tűnik valamiféle új föderális rend keretében, akkor ezt nem lenne szabad akadályozni, és nem is lenne szabad tiltakozni ellene” – mondta a lengyel jegybank elnöke, egykori miniszterelnök. „Ha tehát az euróövezet megmentése érdekében a konföderáció irányában kell tovább haladni, akkor én mellette vagyok” – mondta Belka. „Véleményem szerint a legnagyobb szerencsétlenség, ami bennünket érhet, az az euróövezet szétesése és az euró megszűnése lenne” – tette hozzá.

Lengyelországnak uniós csatlakozási szerződése értelmében be kell vezetnie az eurót, bár ennek dátuma nem lett rögzítve. Lengyelország a maastrichti szerződés makrogazdasági kritériumainak 2015-ös teljesítése mellett kötelezte el magát, de az euróövezeti válság során több alkalommal is inkább eltekintett az euró bevezetési dátumának kitűzésétől.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.