Délután fél hatkor átadják a palesztinok a felvételi kérelmet

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken magyar idő szerint délután fél 6 órakor, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadja New Yorkban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a palesztin felvételi kérelmet – közölte Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811301" target="_blank"><strong>• Eldőlhet a keleti kérdés: valóra válhat a palesztin álom</strong></a>

MNO
2011. 09. 23. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló előzőleg megerősítette, hogy Abbász „minden nyomás ellenére” benyújtja a kérelmet. Izrael és Törökország közben elutasította – más-más megfontolásból – Nicolas Sarkozy francia elnöknek a közgyűlésen szerdán tett javaslatát, miszerint a palesztinok ideiglenesen kapjanak „megfigyelő állami státust” az ENSZ-ben, s dolgozzanak ki menetrendet a végleges izraeli–palesztin békemegállapodás egy éven belüli megkötésére.

Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerint „ez egy hamis jó ötlet, mert nem lehet fölégetni a lépcsőfokokat a palesztinok államhoz juttatásával, akárhogyan nevezzük is azt. Egy palesztin állam csak Izraellel kötött megállapodás eredménye lehet.”

Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes csütörtökön Brüsszelben újságírókkal találkozva úgy vélekedett, hogy „amit Sarkozy Palesztinával kapcsolatban mondott, hasonló a Törökországgal kapcsolatos javaslatához, miszerint országunk ne legyen az Európai Unió teljes jogú tagja”. Mint utalt rá, Franciaország és Németország csak „kiváltságos partnerséget” adna Törökországnak a teljes jogú csatlakozás helyett.

Arinc azt a reményét hangoztatta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadja a javaslatot Palesztina felvételére a világszervezet teljes jogú tagjaként. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő csütörtökön a közgyűlés általános vitájában azt szorgalmazta, hogy az ügyben gyakoroljanak nyomást Izraelre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.