Dönthetnek a „hat hónapos” olimpiai szabályról

Várhatóan jövő csütörtökön hoz döntést az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabállyal kapcsolatban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

MNO
2011. 09. 29. 19:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet augusztusban tárgyalta az ügyet, s bár korábban szeptember végére ígérte a határozatot, csütörtökön bejelentette, hogy egy hét múlva lesz ítélet. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még április végén fordult közösen a CAS-hoz a szabályozással kapcsolatban, melynek értelmében azok a sportolók (az érintettek között akadnak magyarok is), akik fél évnél hosszabb eltiltást kaptak doppingvétség miatt, kénytelenek kihagyni a következő ötkarikás játékokat.

Az amerikaiak szeretnék megtudni, hogy 400 m-en olimpiai és világbajnok sprinterük, LaShawn Merritt megvédheti-e címét jövőre Londonban, noha korábban 21 hónapos eltiltást kapott doppingolás miatt. A NOB viszont annak szeretné elejét venni a sportdöntő-bírósági állásfoglalással, hogy a londoni játékok előtti hetekben egymást érjék a bírósági ügyek.

A NOB arra alapozva fogalmazta meg korábban a vonatkozó szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a szankció bírálói szerint viszont kétszer bűnhődik a vétkes sportoló, ha az eltiltása után még az olimpiáról is lemarad. Christophe De Kepper főigazgató a közös beadvánnyal kapcsolatban még áprilisban jelezte: a NOB tartja majd magát a CAS határozatához.

A NOB-szabálynak vannak magyar érintettjei is. A birkózó-világbajnok Kiss Balázsnak március 18-án járt le egyéves eltiltása, melyet doppingvétség miatt kapott. Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attilát két évre tiltotta el a sportág nemzetközi szövetsége, mert szervezetében tiltott szert találtak. Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is – idén januárban – az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, emiatt egyéves eltiltást kapott, ennek következtében pedig a jelenlegi helyzet szerint nem indulhatna az olimpián.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.