Drágulhat az áram

Jövőre 0,9, 2013-ban pedig további 1,52 század százalékos áremeléssel járhat a megújuló energiahordozókból előállított hő- és villamos energia új támogatási rendszerének bevezetése.

MNO
2011. 09. 21. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A röviden metár-ként emlegetett rendszer a kát-ot, vagyis a kötelező átvételi és támogatási rendszert váltaná fel a szektorban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elképzelése szerint. Az új rendszer bevezetését azzal indokolták, hogy csak energiaár-támogatással és kötelező átvétellel növelhető 2020-ra 14,65 század százalékra a megújuló energiahordozók aránya, ahogy tervezték, erre azonban a kát nem alkalmas.

Ha a kormány tényleg úgy dönt, hogy 2020-ra el kell érni a 14,65 század százalékos arányt, akkor a metár-on keresztül annyi támogatást kell adni a zölderőműveknek, amennyi 2012-ben 0,9, 2013-ban pedig még 1,52 század százalékos áremelést jelent az egyetemes szolgáltatói áraknál, vagyis főként a lakossági, a kisvállalkozói és a közintézményi tarifáknál.

A metár életbe lépését az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia – írja a Világgazdaság.

(vg.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.