Drámaian kevesen értenek hozzá, pedig életeket menthet

A magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet – hívja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás világnapján.

MNO
2011. 09. 10. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 10-én, az esősegélynyújtás világnapján az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük – áll a Magyar Vöröskereszt szombati közleményében.

A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegélyképzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban a 80 százaléka, míg Izlandon a 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket ezen a területen. Számos országban azonban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti, Magyarország helyzete pedig még ehhez képest is elszomorító – mutat rá a szervezet.

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és javítja a túlélés esélyeit – hangsúlyozzák a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.