Duplájára emelték a jó útra tért országok támogatását

A G8-as országcsoport és a nemzetközi intézmények elkötelezték magukat arra, hogy megduplázzák az „arab tavasz” országainak nyújtott támogatásukat, amely így összességében közel 80 milliárd dollárra rúghat – jelentette be szombaton Marseille-ben Francois Baroin francia pénzügyminiszter.

MNO
2011. 09. 10. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felek dél-franciaországi tanácskozásán nemzetközi pénzügyi intézmények – köztük a Világbank, az Afrikai Fejlesztési Bank, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) – ígéretet tettek arra, hogy korábbi terveiket megduplázva 38 milliárd dollárra emelik támogatásukat, a G8 országai pedig megígérték, hogy kétoldalú megállapodások keretében 20-ról 40 milliárd dollárra emelik a demokratikus átalakulás útjára lépő arab országoknak nyújtott segítségüket – fejtette ki sajtóértekezletén a francia miniszter.

Baroin annak a tanácskozásnak a végén állt a sajtó elé, amelyet a G8-ak, továbbá nagy bankok, nemzetközi és regionális alapok közösen rendeztek a deauville-i partnerség keretében. Az említett partnerség a világ hét legfejlettebb ipari hatalmának és Oroszországnak (G8) négy arab országgal – Jordániával, Marokkóval, Egyiptommal és Tunéziával – való együttműködését szolgálja.

A partnerség mostani dél-franciaországi találkozójára megfigyelőként Líbia is meghívást kapott, a felajánlott pénzügyi támogatásokban azonban egyelőre nem részesül. Az ország felkelői – bár már ellenőrzésük alá vonták Líbia legnagyobb részét – több városnál még harcban állnak az augusztusban elűzött Moammer Kadhafi ezredeshez hű csapatokkal, és még nem alakították meg az ország új kormányát. A partnerség résztvevői szombaton közös nyilatkozatban üdvözölték „az érintett népek felvirágoztatása előtt ajtót nyitó” közös cselekvési tervet.

A G8-csoport 2011. májusi deauville-i csúcstalálkozóján született elhatározás értelmében egyebek közt az – eredetileg a volt európai szocialista országok finanszírozására létrehozott – Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank mostantól a földközi-tengeri térség országai számára is pályázatokat hirdet. Szeptember végéig véglegesítendő kötelezettségvállalása révén az EBRD évente mintegy 2,5 milliárd euró értékben támogathatná mindenekelőtt a magánszektort ezekben az arab országokban. „El vagyunk tökélve arra, hogy (a támogatásoknak) ez a kibővítése a lehető leghamarabb megvalósuljon” – hangoztatták nyilatkozatukban a marseille-i találkozón részt vevő pénzügyminiszterek.

Az Európai Beruházási Bank, amely szintén részt vesz a támogatási programban, szombaton Marseille-ben megerősítette, hogy kész 2013 végéig 7,5 milliárd dollárra emelni az Egyiptom, Tunézia, Jordánia és Marokkó megsegítését célzó forrásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.