A jobbnál jobb kézműves csokoládémanufaktúrák és nemzetközi édességmárkák mellett híres cukrászatok is képviseltetik magukat az édes napokon. Ezt a rendezvényt a világ csokoládé- és édességfesztiváljai után idén először rendezik meg hazánkban is – hogy aztán évről évre megismételjék. A fesztivál fővédnöke ebben az évben Pataki János, a Cukrászok, Csokoládé- és Fagylaltkészítők Világszövetségének elnöke, de a szervezők meghívására ellátogat a rendezvényre a BBC Good Food Magazin volt szerkesztője, Sarah Jane Evans is, aki amellett, hogy a Master of Wine cím birtokosa, a brit Academy of Chocolate egyik alapítója. Így a csokoládékészítés elhivatott szakértőjeként előadást tart a csokoládékóstolás és -készítés mikéntjéről.
A szakmai fortélyok ismerete jól is jön a látogatóknak, ugyanis a rendezvényen a boltokban kapható édességeken kívül számtalan különlegességet, ritkán látható finomságot, valamint külön erre az alkalomra készített édességeket is bemutatnak. És persze jelen lesznek a csokoládék „barátai”, például a gyümölcsök, a különféle magvak és kávék, a vanília, a különleges szörpök és mézek, a finom borok és más italok is.
A fesztiválon a hazai kiállítók közt olyan műhelyek mutatkoznak be a nagyközönségnek, mint például a Rózsavölgyi Csokoládé, amely Venezuelából, kereskedők közbeiktatása nélkül, közvetlenül a termelőktől szerzi be a kakaóbabot, hogy előállíthassa belőle különlegességeit. A cég termékeivel az idei londoni Academy of Chocolate versenyén ezüst- és bronzérmet is nyert az egyik főkategóriában. A manufaktúra egyébként Porcelana, Carenero, Superior, Trincheras és Ocumare kakaóbabot is feldolgoz, és e fajtákból készíti különlegességeit. Mivel ezeket a kakaóbabfajtákat a manufaktúrában egymással nem keverik, a csokoládék rendkívül karakteresek, magukon viselve az egyes kakaóbabfajták jellegzetességeit.
A rendezvényen a Rózsavölgyi Csokoládé különlegességei mellett találkozhatunk még többek közt Szántó Tibor és a Bobojka Csokoládémanufaktúra kézművescsokoládéival, de nem hiányozhatnak a Csokoládia Manufaktúra, a Zangio családi csokoládéműhely és az S. Nemzetes Krisztina kézművesremekei sem. A cukrászatok közül jelen lesz a közel fél évszázados múltra visszatekintő Pataki cukrászda – itt immár a harmadik generáció űzi a cukrászmesterséget –, a Zila kávéház és a Krisztina cukrászda, valamint a csaknem hatvanéves Fröhlich cukrászda. Ez utóbbi még 1953-ban nyitotta meg kapuit, és azóta is Magyarország egyetlen kóser cukrászata.
A rendezvényről a marcipánosok sem hiányozhatnak: meg lehet majd ízlelni a Szamos, a Bakos és a Királyi Marcipán alkotásait is. És ha ez nem lenne elég, megemlítjük még az Aranyszarvas szarvasgombával készült édességeit, különleges olajait és zseléit, valamint a Vitéz kürtős igazi, szívvel-lélekkel készült kürtőskalácsait.
Infó: www.edesnapok.hu
Magyar Péter, az árvízi bohóc