Édes napok köszöntenek a palotára

Alig intettünk búcsút a borfesztiválnak, a Várba máris más ízek költöznek. Nem is akármilyenek, ugyanis hamarosan kezdődnek az édes napok. A rendezvény keretében bemutatott finomságok pénteken veszik birtokukba a várbéli terepet, hogy aztán egészen vasárnapig uralják.

MN
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbnál jobb kézműves csokoládémanufaktúrák és nemzetközi édességmárkák mellett híres cukrászatok is képviseltetik magukat az édes napokon. Ezt a rendezvényt a világ csokoládé- és édességfesztiváljai után idén először rendezik meg hazánkban is – hogy aztán évről évre megismételjék. A fesztivál fővédnöke ebben az évben Pataki János, a Cukrászok, Csokoládé- és Fagylaltkészítők Világszövetségének elnöke, de a szervezők meghívására ellátogat a rendezvényre a BBC Good Food Magazin volt szerkesztője, Sarah Jane Evans is, aki amellett, hogy a Master of Wine cím birtokosa, a brit Academy of Chocolate egyik alapítója. Így a csokoládékészítés elhivatott szakértőjeként előadást tart a csokoládékóstolás és -készítés mikéntjéről.
A szakmai fortélyok ismerete jól is jön a látogatóknak, ugyanis a rendezvényen a boltokban kapható édességeken kívül számtalan különlegességet, ritkán látható finomságot, valamint külön erre az alkalomra készített édességeket is bemutatnak. És persze jelen lesznek a csokoládék „barátai”, például a gyümölcsök, a különféle magvak és kávék, a vanília, a különleges szörpök és mézek, a finom borok és más italok is.
A fesztiválon a hazai kiállítók közt olyan műhelyek mutatkoznak be a nagyközönségnek, mint például a Rózsavölgyi Csokoládé, amely Venezuelából, kereskedők közbeiktatása nélkül, közvetlenül a termelőktől szerzi be a kakaóbabot, hogy előállíthassa belőle különlegességeit. A cég termékeivel az idei londoni Academy of Chocolate versenyén ezüst- és bronzérmet is nyert az egyik főkategóriában. A manufaktúra egyébként Porcelana, Carenero, Superior, Trincheras és Ocumare kakaóbabot is feldolgoz, és e fajtákból készíti különlegességeit. Mivel ezeket a kakaóbabfajtákat a manufaktúrában egymással nem keverik, a csokoládék rendkívül karakteresek, magukon viselve az egyes kakaóbabfajták jellegzetességeit.
A rendezvényen a Rózsavölgyi Csokoládé különlegességei mellett találkozhatunk még többek közt Szántó Tibor és a Bobojka Csokoládémanufaktúra kézművescsokoládéival, de nem hiányozhatnak a Csokoládia Manufaktúra, a Zangio családi csokoládéműhely és az S. Nemzetes Krisztina kézművesremekei sem. A cukrászatok közül jelen lesz a közel fél évszázados múltra visszatekintő Pataki cukrászda – itt immár a harmadik generáció űzi a cukrászmesterséget –, a Zila kávéház és a Krisztina cukrászda, valamint a csaknem hatvanéves Fröhlich cukrászda. Ez utóbbi még 1953-ban nyitotta meg kapuit, és azóta is Magyarország egyetlen kóser cukrászata.
A rendezvényről a marcipánosok sem hiányozhatnak: meg lehet majd ízlelni a Szamos, a Bakos és a Királyi Marcipán alkotásait is. És ha ez nem lenne elég, megemlítjük még az Aranyszarvas szarvasgombával készült édességeit, különleges olajait és zseléit, valamint a Vitéz kürtős igazi, szívvel-lélekkel készült kürtőskalácsait.
Infó: www.edesnapok.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.