Egy adott másodpercben 20 ezer repülő lesz a levegőben?

Egy adott másodpercben világszerte mintegy tízezer repülőgép van a levegőben, és a világon minden másodpercben valahol leszáll egy gép – hangzott el egy bécsi légi közlekedési tanácskozáson, ahol szakértők úgy becsülték, hogy évi 5 százalékos forgalombővülési ütemmel számolva a világ jelenlegi légi forgalma 2030-ig megduplázódhat.

MNO
2011. 09. 06. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) szerint az ágazat idei nyereségnövekedése csupán egy százalék lesz, és összesítve 4 milliárd dollárt tesz ki. Nagyobb forgalomnövekedésre csak Ázsiában és Latin-Amerikában számítanak a szakértők.

A repülőgépgyártók úgy becsülik, hogy míg 2010-ben a világ mintegy kétezer légitársasága összesen 19 400 repülőgépet üzemeltetett, ez szám 2030-ra 33 500-ra nő.

Jelenleg a világ légitársaságainak közel háromnegyede légi szövetségekbe tömörül: a világpiac 29 százalékát a Star Alliance fedi le, a második helyezett a Oneworld 23 százalékkal (ehhez tartozik a Malév is), majd a Skyteam következik 20,6 százalékkal.

A világ légitársaságainak 27 százaléka nem tagja egyetlen szövetségnek sem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.